Merhabalar,
Polonya Çalışma İzni başlıklı yazımda da değindiğim gibi, yasal olarak Polonya’da çalışabilmek için; Türkiye’de iseniz konsolosluğa Çalışma Vizesi başvurusunda bulunabilir ya da Polonya iseniz Valiliğe Çalışma İzni başvurusunda bulunabilirsiniz.
- D-07 Çalışma Vizesi başvurusu için gerekli evraklar, esasında Schengen Vizesi ya da D Tipi Ulusal Vize başvurusu için gerekli evraklardan çok farklı değil. Sadece Polonya’ya geliş amacınızı gösteren bazı belgelerde değişiklik olur. Siz Polonya’ya Çalışmak amacıyla geleceğiniz için, iş veren tarafından adınıza Niyet Mektubu düzenlenir ve bu belge sayesinde konsolosluklara başvurunuzu kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. Bu niyet mektubunu imzalar ve diğer istenen belgeleri de hazırlayıp gönderirsiniz. Onlar da size Polonya Vizesi başvurunuzu yapabilmeniz için Çalışma İzni belgenizi yollarlar. Bu işlemlerin ne kadar süreceği, işlemlerinizi yapan kişiye ve konsolosluğun yoğunluğuna göre değişebiliyor. Tam bir rakam veremesem de tahmini 1-1.5 ay kadar sürebilir diye düşünüyorum.
- Polonya dışında, bulunduğunuz ülkedeki Polonya Konsoloslukları aracılığı ile de bu vize başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak siz Çek Cumhuriyetinde olduğunuz için işiniz biraz daha kolay açıkçası Şu anda Polonya’ya rahat rahat giriş-çıkış yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla size tavsiyem direkt olarak Polonya’ya gelebilir ve işe girmek istediğiniz şirketlerle bire-bir görüşebilirsiniz. Eğer sizi kabul eden bir şirket olursa, Çek Cumhuriyetindeki Oturum İzniniz bitmeden (Haziran’dan önce) Polonya’da Çalışma Vizenizi alabilirsiniz. Yani halihazırda Polonya’ya rahat bir şekilde gelebiliyorken bunu değerlendirmelisiniz.
Umarım sorularınıza yeterli cevap verebilmişimdir. Aklınıza takılan soru olursa yazmaktan çekinmeyin lütfen.
Bu arada Polonya’daki işvereniniz ile görüşmeniz gereken belli şartlar var. Polonya’da kalacak yer, maaş gibi detayları, işi kabul etmeden önce mutlaka net bir şekilde konuşmalısınız.