Bu günlerde T.C. Varşova Başkonsolosluğu tarafından duyuruları yapılmakta olan yurtdışı seçmen kütüğü ve yurtdışında oy kullanma hakkında ihtiyacınız olabilecek birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum…
Bildiğiniz gibi 18 yaşını dolduran her T.C. Vatandaşının oy kullanma hakkı vardır ve eğer yurtdışında yaşıyorsanız, yurtdışında oy kullanma hakkınız ı, konsolosluklar aracılığıyla kullanabilirsiniz. Yurtdışında oy kullanma işlemleri için ise Yurtdışı Seçmen Kütüğü ‘ne kayıtlı olma şartı aranmaktadır. Yurtdışı Seçmen Kütüğü ‘nde yer almanın tek yolu, yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise Konsolosluklarımıza başvurarak Adres Beyanı “nda bulunmaktır.
POLONYA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
Yurtdışında Oy Kullanma
Daha önceden Adres Beyanında bulunmuş iseniz, Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın web sitesinden kontrol edebilirsiniz. Sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.
OTURUM KARTI İÇİN ADRES BEYANI NASIL YAPILIR?
Oturum Kartı | Oturum İzni olayını kapatmanız için son olarak yapmanız gereken bir işlem daha var arkadaşlar; Oturum kartı için adres beyanı işlemleri… Oturum Kartı | Oturum İzni için olumlu yanıt aldığınızı ve size posta yoluyla Decision yani Karar belgenizin posta ile ulaştırıldığını farz ederek yazıma devam edeceğim. Yazımın devamında Oturum Kartı için adres beyanı…
Yurtdışında oy kullanma ile ilgili olarak konsolosluğun duyurusu şu şekildedir;
Yurtdışında yaşayan ve seçmen niteliğini taşımakla birlikte, Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde kayıtlı olmayan vatandaşlarımızın,
1. Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesine şahsen müracaatla “Adres Beyan Formu” doldurarak,
2. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden (http://www.nvi.gov.tr/Hakkimizda/Projeler,Aks.html?pageindex=11) indirebilecekleri “Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu-B (ön ve arka sayfa)”yi eksiksiz doldurduktan sonra, nüfus cüzdanlarının önlü/arkalı fotokopisiyle birlikte posta yoluyla Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesine göndererek,
3. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden (http://www.nvi.gov.tr/Hakkimizda/Projeler,Aks.html?pageindex=11) indirebilecekleri “Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu-B (ön ve arka sayfa)”yi eksiksiz doldurduktan sonra, nüfus cüzdanlarının önlü/arkalı fotokopisiyle birlikte posta yoluyla İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ya da nüfus kayıtlarının bulunduğu Nüfus Müdürlüğüne göndererek, adres beyanında bulunmaları mümkündür.
Polonya’ya hangi amaçla gelirseniz gelin hiç fark etmez, bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçiliği‘ne ihtiyacınız oluyor… Konsolosluk aracılığıyla yapabileceğiniz işlemler ise şu şekilde; Vize-Pasaport, Askerlik ( Askere karar aldırma,erteleme başvuruları,dövizle askerlik,muafiyet gibi…), Nüfus ( Nüfus cüzdanı yenileme,düzenleme gibi…), Doğum ( Doğum tescili gibi…)…
Yurtdışında oy kullanma işleminin yanı sıra, Adres Beyanı ‘nın bir başka bir önemi daha var. Yurtdışına Lisans, Yüksek Lisans, Doktora yapmak amacıyla giden, çalışmayan ve sigortası olmayan öğrenciler; Türkiye’deki Genel Sağlık Sigortasından yararlanmak istememeleri halinde, ikamet adreslerini yurtdışında yaşadıkları yer olarak değiştirmeleri gerekmektedir! Eğer 25 yaşını doldurmuş iseniz, artık Genel Sağlık Sigortanızı her ay kendinizin ödemesi gerekir. Eğer böyle bir durumunuz varsa, Adres Beyanı yaparak ikametinizi yurtdışındaki yaşadığınız yere aldırabilirsiniz ve bu ödemeyi yapmak zorunda kalmazsınız.
Gelecek yazılarımda Genel Sağlık Sigortası konusunda detaylı bir yazı yazarak, sizleri bu konuda da bilgilendireceğime emin olabilirsiniz.
Umarım Yurtdışında Oy Kullanma başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, bu yazıyı aşağıdaki sosyal paylaşım sitelerinde paylaşarak edebilirsiniz.