Yurtdışı valiz hazırlama rehberimiz sayesinde, amacınız ne olursa olsun fark etmeksizin hem yurt dışına çıkarken neleri yanınıza almanız gerektiğini, hem de yurtdışı valiz hazırlığı sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor olacaksınız…
Polonya Eğitim Danışmanlık Hizmetleri kapsamıdan her yıl yüzlerce öğrenci ve veliler ile görüşme halindeyiz ve uzun zamandır sizlerin de sabırsızlıkla beklediği yurtdışı valiz hazırlama rehberini sizlerle paylaşıyoruz. Özellikle yurtdışına eğitim almak amacıyla gidecek öğrencilerin bu makalemizi mutlaka okumaları faydalı olacaktır.
Sizler için hazırladığımız yurtdışı valiz hazırlama rehberi içerisinde, Polonya’ya giderken alınması gerekenler, yurtdışına çıkarken bavulda olması gerekenler, uçağa alınmayan yasaklı ürünler, Erasmus valiz hazırlığı gibi çeşitli konuları görebilir ve makalemizin sonunda ise sıkça sorulan soruları inceleyebilirsiniz…
Yurtdışı Valiz Hazırlama Adımları
Yurtdışına çıkarken valizde olması gerekenler konusunda bu zamana kadar sizlerden gelen çeşitli soruları da dikkate alarak belirli başlıklar altında gruplama yaptık. Yurtdışı valiz hazırlığı yaparken, yanınıza alabileceğiniz ürün ve eşyaların neler olduğunu bilerek hareket etmelisiniz.
Temel Bilgiler
Yurtdışı valiz hazırlama adımlarına geçmeden önce, özellikle Polonya’da Eğitim almak amacıyla gelen öğrencilerin seyahatleri sırasında yanlarında bulundurması gereken evrakları bilmenizi isteriz. Aynı durum tabi ki Polonya haricinde yurdışında eğitim alacak öğrenciler için de geçerlidir.
Aşağıda yer alan evrakları, uçak yolculuğunuz sırasında kabin içerisinde de kolay ulaşabilecek şekilde çantanızda bulundurmanızı tavsiye ediyoruz:
- Pasaport, Kimlik ve (Varsa) Ehliyet: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının maalesef birçok ülkeye sadece T.C. Kimlik Kartı ile seyahat edemediğini biliyoruz ve pasaport zaten seyahat için gerekli olacaktır. Pasaport haricinde ise kimlik ve eğer varsa ehliyetinizi de yanınızda bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Ek olarak, pasaportunuzun kaybolması ihtimaline karşı ise, kendinizi daha rahat ifade edebilmeniz için en azından 1 adet pasaport fotokopisi yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. Yurtdışında pasaportunuz kaybolduğunda ise vakit kaybetmeden bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğu ile irtibata geçmelisiniz.
- Uçak, Otobüs ve Tren Biletleri: Özellikle aktarmalı uçuşlarda yapılan pasaport kontrolleri sırasında hangi tarihte ülkenize geri döneceğiniz veya gitmek istediğiniz ülke için kullanacağınız uçak veya otobüs biletleri sorulabilir. Dolayısıyla tüm seyahatiniz boyunca kullanacağınız biletlerinizin de çıktılarının yanınızda bulunmasında yarar vardır.
- Davet Mektubu, Kabul Yazısı ve Eğitim Belgeleri: Polonya’ya veya yurtdışında herhangi bir eğitim kurumuna eğitim amacıyla geliyorsanız eğer, eğitim alacağınız kurum tarafından düzenlenmiş davet (ya da kabul) mektubu yanınızda bulunmalıdır. Ayrıca eğitim alacağınız kurum tarafından elden teslim edilmesi istenen diploma, transkript, dil belgesi, tercümeler gibi belgelerinizi hem orijinal, hem de fotokopi halinde hazırlayarak kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tutmanızı tavsiye ederiz. Seyahatiniz sırasında herhangi bir pasaport kontrolü olması halinde bu evraklardan bazıları sorulabilir ve kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tutmanızda yarar vardır.
- Konaklama Belgesi: Yurtdışında konaklama yapacağınız yer konusunda ev sözleşmesi, yurt kabul mektubu, otel rezervasyonu gibi belgelerden birisini de yanınızda bulundurmanız güzel olacaktır. Yabancı ülkeye girişlerde yapılan pasaport kontrolleri sırasında bu evrak çoğu zaman sorulur ve kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tutmanızda yarar vardır.
- İlaç: Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz. Ancak kabin içerisinde ilaç kullanmak için uçuş sırasında ilaç kullanmanızın gerektiğini belirten Türkçe ya da İngilizce doktor raporunu ilgili personele ibraz etmeniz yeterlidir. Daha sonra uçuş sırasında kendi paketinde taşıdığınız ilacı kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için, bilet aldığınız havayollarının websitelerinden kabin bagajı kurallarını inceleyebilirsiniz.
- Seyahat Sigortası: Vize başvurusu yapanlar bilecektir ki, vize için gereken evraklardan bir tanesi de seyahat sağlık sigortasıdır. Genel olarak 30.000 Euro kapsamı olan seyahat sağlık sigortanızı da kolay ulaşabileceğiniz şekilde çantanızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.
- Para: Yurtdışı seyahatiniz sırasında başınıza uçak kaçırma, cüzdan kaybetme, hırsızlık gibi beklenmedik durumlar gelebilir. Dolayısıyla her ne kadar Transferwise gibi uluslararası para transferlerinizde kullanabileceğiniz servisleri önersek de, farklı farklı yerlere az miktarlarda nakit para saklamanızda yarar vardır.
Yurt Dışına Çıkarken Bavulda Olması Gerekenler
1. Kişisel Eşyalar
Yurtdışı valiz hazırlama adımlarından bir diğer önemli nokta ise kişisel ürünlerinizdir. Atkı, Fular, saat, küpe, kolye gibi eşyalarınızı giyerek uçağa binebilirsiniz. Ancak Özellikle değerli takılar, mücevherler kesinlikle el bagajınızda ya da çantanızda bulunmalıdır.
Dizüstü bilgisayar, telefon, şarj cihazları, adaptörler, kablo, kulaklık gibi elektronik ürünleri ise el bagajına (kabin içi) alabilirsiniz. Değerli eşyalarınızın uçak altı bagajına konulması sonrasında herhangi bir hırsızlık durumunda maalesef çoğu zaman yapacak bir şeyiniz olmuyor…
2. Yiyecek ve İçecek
Dünyanın neresine giderseniz gidin Türk mutfağı kadar güzel ve lezzetli bir mutfak bulmak gerçekten zor ve özellikle Polonya’ya gelecek öğrenci ve velilerin de en çok tedirgin oldukları konuların başında yiyecek/içecek durumları geliyor.
Polonya Yemek Kültürü | Polonya Mutfağı
Polonya yemeklerine alışamayan insanlar bana katılmayabilir; ancak Polonya, gerçekten de geniş yemek kültürüne sahip ülkelerden birisidir. Tabi ki alışma dönemi geçirmeniz şartıyla…
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, Polonya da dahil neredeyse gittiğiniz her ülkede Türk Marketi ve Türk ürünleri bulmanız mümkün. Dolayısıyla yurtdışı valiz hazırlama adımına geçmişseniz eğer, yanınızda kilolarca yiyecek getirmenize gerek yoktur. Kaldı ki, yazımızın devamında yer alan “Uçağa Alınması Yasak Olan Ürünler” bölümünde de görebileceğiniz gibi yiyecek ve içeceklerde çok ciddi kısıtlamalar söz konusudur.
Polonya kültürüne uygun ürün satan marketlerde de göreceksiniz ki, baharat, salça ve acı turşu gibi ürünler konusunda çok fazla seçenek olamıyor. Aynı şekilde Türk kahvaltısında her soframızın baş tacı olan beyaz peynir ve zeytin konusunda Polonya’da çok fazla seçenek olmadığını üzülerek belirtmek istiyorum.
Ancak farklı bir kültüre geldiğinizi ve o kültürün de kendine has oldukça güzel ürünlerinin olduğunu unutmayınız. Dolayısıyla alışkanlıklarınızdan feragat ederek bir farklı kültürlere ait tatları da denemenizi tavsiye ediyoruz.
3. Kozmetik Ürünleri
Neredeyse tüm kadınların bildiği gibi yurtdışında kozmetik ürün fiyatları ülkemize göre daha uygundur. Bu nedenle özellikle kadınlara tavsiyemiz, yurtdışı için valiz hazırlığı yaparken sadece günlük olarak kullandığınız ürünlerinizi valizinize yerleştirebilir ve ihtiyaç duyacağınız diğer kozmetik ürünleri ise Polonya gibi uygun fiyatlı ülkelerden temin edebilirsiniz.
Ayrıca özellikle makyaj malzemelerinizi valizinize yerleştirirken, güzel bir şekilde muhafaza edebileceğiniz kırılmaya dayanıklı kutulara koymalısınız. Yolculuğunuz bittiğinde paramparça olmuş paletleri veya kırılmış fondöten şişeleri görmek istemezsiniz 🙂
Dolayısıyla ilk günlerinizde kullanmanız için şampuan, duş jeli, diş macunu ve fırçası, sabun, tarak, deodorant, parfüm, traş seti, duş terliği gibi kişisel bakım ürünlerinizi valizinize koymanız iyi olacaktır. Bu tür akışkan olabilecek malzemeleri bavulunuza koyarken kilitli poşetler kullanırsanız eğer, herhangi bir aksilik durumunda diğer eşyalarınızın zarar görmesini de önleyebilirsiniz. Bu tür ürünleri el bagajınıza değil, uçak altı bagaj bölümünde gidecek olan valizinize koymalısınız.
Polonya için belirtmemizde yarar var ki, kuaförlerin birçoğunda kadın/erkek ayrımı yoktur ve herkes aynı yerde saçlarını kestirebilmekte. Ayrıca kuaförlerin çoğunluğu kadın ve erkek saç kesiminde makas kullanmıyor ve Polonya halkının çoğu sarışın ve çok tüylü olmadığı için epilasyon işlemlerini yaptırabileceğiniz merkezleri her yerde bulamayabilirsiniz.
4. İlaç
Genel olarak Türkiye’de bulabileceğiniz bütün ilaçları yurtdışında da bulabilirsiniz, ancak Türkiye’de reçetesiz verilen birçok ilacın yurtdışında sadece reçete ile satıldığını unutmayınız.
Özellikle düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin, kullandıkları ilaçların muadillerinin gidecekleri ülkede olup olmadığını iyi araştırması gereklidir. Kullandığınız ilaçlar yurtdışında reçete ile satılıyorsa ve az bir miktar ile yurtdışına çıkıyorsanız eğer, gideceğiniz ülkede hızlı bir şekilde hastahane veya klinik araştırması yapmakta fayda olabilir.
Yurtdışı valiz hazırlığı sırasında ise, ilacın türüne göre kullandığınız uçak firmasının bagaj kurallarını gözden geçirmelisiniz. Genel bagaj kurallarına göre orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz. Ancak gideceğiniz ülkede 3-4 aylık ilacınızın yanında bulunmasını istiyorsanız eğer, Türkçe ya da İngilizce doktor raporunuzu ve reçetenizi yanınızda bulundurmalısınız.
- Ağrı kesici/ateş düşürücü: Yolculuklar her zaman keyifli geçmeyebilir ve özellikle de bebek veya küçük çocuk sahiplerinin yanlarında ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçların bulunmasında fayda vardır.
- Reçeteli ilaçlar: Yazı içerisinde bahsettiğim gibi yanınıza almanız gereken reçeteli ilaçlar veya alerji ilaçlarınızı kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurmalısınız. Her ihtimale karşı reçetenizi de İngilizce tercümeli halde bulundurmanızda yarar vardır.
- Vitaminler: Özellikle Kuzey-Avrupa ülkelerine gelenlerin yanlarında vitamin bulundurmaları ve gün aşırı almalarında fayda olabilir. Farklı bir hava ile karşılaşan hassas bünyelere destek olacaktır.
- Yara bandı ve bandaj: Yolda karşılaşabileceğiniz ufak kazalar için yanınızda bulunmasında fayda vardır.
Polonya özelinde konuşmak gerekirse eğer reçeteye ihtiyaç duyulmayan ilaçlarınızı sadece eczanelerden (Apteka) değil, aynı zamanda Zabka, Biedronka, Rosmann, Hebe gibi çeşitli marketlerden veya kozmetik mağazalarından da temin edebilirsiniz.
Polonya Hava Durumu | Polonya Hava Sıcaklığı
Polonya hava durumu mevsimlere göre oldukça fazla değişkenlik gösterebiliyor. Polonya, yaz ayları sıcak ve ara ara sağanak yağmurlu, kış ayları ise oldukça soğuk ve uzun olabilen bir ülkedir.
5. Kırtasiye
Yurtdışında da kırtasiye ürünlerini kolaylıkla bulabilirsiniz, fakat maalesef Türkiye’ye göre biraz fazla pahalı olabiliyor. Bu yüzden özellikle yurtdışı eğitim için valiz hazırlığı yapıyorsanız eğer, kalem, kalem uçları ve diğer ufak kırtasiye malzemeleri gibi ürünlerinden bol miktarda getirebilirsiniz.
Bu sayede ilk geldiğiniz günlerde yapacağınız harcamaları biraz olsun azaltmış olur ve Polonya’nın büyüsüne kapılıp fuzuli şeylere para harcamamış oluruz 🙂
6. Kıyafet
Polonya’da kışın ne giyilir sorusu, danışmanlık verdiğimiz öğrencilerin valiz hazırlığı sırasında sorduğu ilk sorudur diyebiliriz…
Gideceğiniz ülke Polonya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinden birisi ise, havaların günü gününü tutmadığını söyleyebiliriz (Bkz: Polonya Hava Durumu). Dolayısıyla bu durumda en iyi yöntem ortaya karışık bir şekilde şort, tişört, etek, terlik gibi yazlık ürünler haricinde pantolon, uzun kollu sweatshirt, ceket, mont, bot gibi kışlık ürünleri de valizinize koymanızda yarar var.
Değişkenlik gösteren hava durumuna sahip bir ülkeye gelirken, mümkün olduğu kadar ince diye tabir edilen malzemeli ürünleri kat kat giyebileceğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Polonya’da kış aylarında hava her ne kadar soğuk olsa da, gireceğiniz kafe, kütüphane, okul, yurt veya alışveriş merkezleri oldukça sıcak olacaktır.
Polonya’ya gelirken özellikle mont, bot gibi kışlık ürün alışverişi yapmanızı da açıkçası çok tavsiye etmiyorum. Kaldı ki, bu ürünler Polonya’da daha uygun fiyatlara zaten satılmakta ve alışverişinizi Polonya’da yapabilirsiniz. Mont ve bot gibi ağır ürünleri üzerinize giyerek de yola çıkabilirsiniz, bu sayede valizinizdeki ağırlığı da azaltmış olursunuz 🙂 Kısaca örnek vermek gerekirse Polonya’da güzel bir mont fiyatı ortalama 200-300 PLN arasında diyebiliriz.
Polonya Para Birimi Hakkında Her Şey
Polonya para birimi Zloty (PLN)’dir. 1 Zloty, 100 Groszy’ye bölünür. Metal olarak 1 Grosz’tan 5 Zloty’ye kadar bulunan madeni paralara ek olarak kağıt para olarak basılmış 10, 20, 50, 100 ve 200 Zloty…
İç çamaşırları mevzusuna gelecek olursak yurtdışında ve Polonya’da iç çamaşırı fiyatlarının ülkemize göre 1,5-2 kat kadar yüksek olduğunu söyleyebiliriz, bu yüzden bol bol stok yapmanızı öneririm.
Ayakkabı konusunda ise en az birer çift spor, bot ve şık ayakkabı getirmenizi önerebilirim. Polonya’nın ormanlarında güzel bir yürüyüş yaparken spor ayakkabıya ihtiyacınız olacaktır muhakkak. Polonya’da gideceğiniz bazı restaurantlar veya klüpler sizi spor ayakkabıyla kabul etmeyebilirler bu yüzden “casual” ayakkabınızı da valize koymayı unutmayın sakın 🙂
Polonya Yaşam Giderleri | Polonya Yaşam Masrafları
Polonya yaşam giderleri konusunda Avrupa’nın en uygun ülkesi dersem itiraz eden olmaz sanırım. Her ne kadar son yıllarda Türk Lirasının Polonya Para Birimi karşısında değer…
7. Ev ve Yurt Eşyaları
Genel olarak öğrenci yurdunda veya evde kalmanız durumunda tencere, tava, çatal, bıçak gibi ufak tefek ev gereçlerine ihtiyacınız olacaktır…
Polonya’da Ev Kiralama | Polonya Ev Kiraları
Polonya’ya her ne amaçla gelmiş olursanız olun, temel barınma ihtiyacınızı bir şekilde karşılamanız gerekecektir. Özellikle Polonya’da öğrenci olmanın en büyük avantajlarından…
Yurtdışı valiz hazırlığı yaparken mutfak eşyalarınızın hiçbirini valizinize koymanıza gerek yoktur, ancak eğer siz de bizim gibi Türk kahvesi sevenlerdenseniz eğer en azından kahve ve cezvenizi getirmeyi ihmal etmeyin 🙂
Yurtdışında çeşitli ülkelerde olduğu gibi Polonya’da da Auchan, Lidl, Pepco, Carrefour gibi marketlerden ev gereçlerine ilişkin ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Aynı şekilde havlu, yastık, yorgan gibi ürünleri de bahsettiğimiz marketlerden uygun fiyatlarla alabileceğiniz için, valizinizde bu tip çok yer kaplayan ürünleri koymanıza gerek yoktur.
Özellikle Polonya’da üniversite eğitimi almak için gelen ve öğrenci yurdunda kalacaklara yastık ve yorgan genellikle temin edilmektedir. Ancak bazı öğrenci yurtları bu imkanı vermediği için öğrencilerin kendileri bu ürünleri almak durumunda kalabiliyor. Bu yüzden en azından yanınızda yatak çarşafı, yastık kılıfı ve yorgan kılıfı içeren bir takım valizinizde bulunması iyi olacaktır.
Polonya’ya Giderken | Yurtdışına Giderken
Yurtdışı valiz hazırlama hakkındaki bilgileri de okuduysanız ve Polonya’ya gelme heyecanı daha da artmışsa eğer yavaş yavaş havalimanı hakkında konuşmaya başlayabiliriz 🙂
1. Online Check-in İşlemi
Uçak biletinizi aldıktan sonra, size gelen email veya sms içerisindeki bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Genel olarak tüm havayolları, kendi websiteleri üzerinden uçuşa 24 saat kala Check-in işleminizi yapmanıza izin veriyor.
Uçuşunuza 24 saat kala, önce bilet aldığınız havayolunun websitesine girmeli ve daha sonra Check-in bölümünden ad, soyad, bilet numarası veya rezervasyon numarası gibi bilgileri de girerek sisteme giriş yapmalısınız.
Polonya Tatil Günleri ve Polonya Bayramları
Polonya tatil günleri, Polonya halkının dört gözle beklediği ve oldukça fazla önem verdiği günlerdir. Özellikle Polonya dini bayramları büyük bir coşkuyla kutlanır ve bu bayramları, kendilerine has bazı gelenekleri…
Sisteme giriş yapıldıktan sonra ise rezervasyon günü ve saatini onaylama, koltuk numarası seçimi, yemek servisi gibi basit adımları da tamamlayarak Check-in işleminizi tamamlamış oluyorsunuz.
Önemli: Bazı havayolları Check-in işlemini zorunlu tutarken, bazıları opsiyonel olarak sunmaktadır. Ancak tavsiyemiz, hem havalimanında zaman kaybetmemeniz, hem de online Check-in işlemi yapmadığınız için doğabilecek ek ücret ödemelerinden kaçınabilmek için uçuşunuza 24 saat kala bu basit işlemi yapmanızdır.
2. Havaalanı Güvenlik Kontrolü
Havaalanı güvenlik kontrolü bölümüne geldiğinizde kemer, metal para, çakmak, metal diğer eşyaları X-Ray cihazından geçirtmek üzere sizlere verilen plastik kutulara koyuyorsunuz.
Ek olarak dizüstü bilgisayar, telefon, şarj aletleri, adaptörler, kablolar gibi elektronik eşyaları da yine size verilen ufak plastik kutulara koymalısınız. Bahsettiğimiz elektronik eşyalar sırt çantanızda veya el bagajınızda ise, çıkartarak plastik kutulara koymalısınız.
3. Havaalanına Ne Zaman Gidilmeli?
Yurtdışına veya Polonya’ya giderken yaptığınız tüm hazırlıklara ek olarak, havaalanında karşılaşacağınız işlemleri de kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Bazı öğrencilerin veya gezginlerin ilk yurtdışı deneyimleri olacak biliyorum, ancak tedirgin olacak bir durum olmadığına emin olabilirsiniz…
Öncelikle hangi ülkeye giderseniz gidin, bana sorarsanız herhangi bir aksilik olma ihtimaline karşı en azından 4 saat önceden havalimanında olmaya çalışmalısınız. Bilet kontrolü sırasında veya havaalanının girişlerinde bazı zamanlar uzun kuyruklar olabiliyor ve özellikle de valizinize bakmak istemeleri durumunda zaman kaybı yaşayabilirsiniz.
Covid-19 salgını nedeniyle ise artık yaklaşık 10 saat önceden havalimanında olmanız çok daha iyi olacaktır. Birçok havayolu şirketi son 48 saat içerisinde Covid-19 virüsü için PCR testi yaptırmamış kişileri uçağa almamaktadır. Covid-19 PCR testini isterseniz uçağa binmeden önce havalimanında da yaptırabiliyorsunuz. Havalimanında PCR testinin ücreti ortalama 220 TL civarındadır.
Yurtdışı valiz hazırlama rehberi yazımızın ilerleyen bölümlerinde bagaj hakkınız konusunda detaylı bilgi görebilirsiniz, ancak uçak biletinizi alırken kaç kilo bagaj hakkınız olacağını bilerek hareket etmelisiniz. Aksi halde ufak bir miktar bile kilo fazlanız olması durumunda havaalanı içerisinde oldukça yüksek ücretler ödemek zorunda kalabilirsiniz.
4. Yurtdışı Çıkış Harç Pulu
Havaalanında bilet işleminizi ve valiz teslim etme işleminizi de tamamladıysanız eğer, uçağınızın olduğu alana doğru geçebilirsiniz. Ancak son pasaport kontrolünüzün hemen öncesinde “Yurtdışı Çıkış Harç Pulu” almalısınız. 2020 itibariyle ücreti 50 TL olan bu pul, son pasaport kontrol noktasına yakın bir bölümde satılmaktadır.
Not: Oturum izni sahiplerinin “Yurtdışı Çıkış Harç Pulu” almasına gerek yoktur.
Son pasaport kontrolü için sıranızı bekleyin ve polis memuruna pasaportunuzu verebilirsiniz. Ülkeden çıkış yaptığınız tarihin damgasını pasaportunuza işlenecek ve artık uçağa binebilirsiniz 🙂
5. Uçağa Biniş
Güvenlik kontrolü ve pasaport kontrolü sonrasında ise, Duty Free denilen bölgeye geçiyorsunuz ve bu alanda isterseniz uçağa binmeden önce alışveriş de yapabilirsiniz. Alışveriş yapmayacaksanız eğer, direk uçağın kalkış yapacağı kapı olan Gate‘e gidebilirsiniz.
Uçağa binmeden hemen önce ise son bir bilet ve pasaport kontrolü yapılarak uçağa alınacaksınız. Bazı durumlarda ufak bir tünelden geçerek direk uçağa da alınabilirsiniz, bazı durumlarda ise uçak uzak bir yerde bulunuyorsa ücretsiz otobüs/servis ile uçağın yanına gidiyorsunuz. Bundan sonraki süreçte koltuk numaranızı da takip ederek oturabilirsiniz 🙂
Uçak Yolculuğunda Bagaj Hakkı
Yurtdışı valiz hazırlama rehberimizden sonra, yine birçok kişinin merak ettiği uçak bagaj hakları konusunda da biraz bilgi vermek istiyorum. Havayolu ile seyahatlerinizde uçakta taşıyabileceğiniz bavul, çanta sayısı ve yolcu başına düşen toplam bagaj ağırlıkları; yurtiçi seferler, yurtdışı seferler ve havayolu şirketine bağlı olarak değişmektedir.
Yolcunun uçağın içine(yanına) alabildiği eşyalara el bagajı (kabin bagajı), kontrol bölümünde incelenerek kargo bölümüne alınan eşyalara ise kayıtlı bagaj (alt bagaj) denilmektedir.
Uçak yolculuğunda bagaj hakkı konusunu araştırırken öncelikle ne tür çanta veya valiz almalısınız, kabin için ve alt bagaj kilo limitleri nedir bilmelisiniz. Kaç kilo ile yolculuk yapacağınızı veya hangi ebatlarda valiz sahibi olduğunuzu bilmemeniz durumunda havaalanında yüksek ücretler ödemeniz kaçınılmaz olacaktır.
Bilet aldığınız hava yollarının websitesindeki kilo limitinin üzerine çıkmışsanız eğer, sürpriz yaşamamak için çok geç olmadan havayolunun websitesinden ek bagaj hakkı almalısınız. Havalimanında sürpriz yaşamayın.
1. Valiz Tercihi
Öncelikle en önemli kural, yüksek ücretli olsa da hafif malzemeli ve kaliteli bir valize sahip olmalısınız. Uzun yıllardır yolculuklar yapan biri olarak, kargo bölümüne gidecek olan (alt bagaj) valizinizin sert dış kaplamasına sahip olmayan, kaliteli bir kumaştan imal edilmiş, çekçekli ve yazımın devamında yer alan ebatlara uygun olmasını tavsiye ediyorum.
Danışmanlık kapsamında öğrenci karşılamaları esnasında maalesef birçok öğrencinin valizinde kırıklar, tekerlerinin kopması gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla biraz fazla bir ücret ödeyerek uzun yıllar kullanabileceğiniz kaliteli bir valiz sahibi olmanız, emin olun uzun vadede size kazanç sağlayacaktır.
Günümüzde işi sadece valiz satmak olan birçok mağaza görebilirsiniz ve bu şirketler uçaklar için özel uluslararası standartlara sahip sertifikalı valizler üretiyor. Suya karşı dayanıklı plastik polimer bazlı bavul veya çantalar tercih edebilir ve özellikle hırsızlıklara karşı fermuar kısmında şifreli veya anahtarlı güvenlik kilidi bulunan valizleri bulabilirsiniz.
Havalimanında veya dış ortamda kolay taşınabilmesi için 360 derece dönebilen çekçekli modeller yine işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca valizinize sökülmesi zor olacak şekilde bir etiket yapıştırmalı, olası bir kayıt/çalıntı durumunda valizinin bulunmasını kolaylaştırmış olursunuz.
Aynı durum el bagajı (kabin bagajı) için de geçerlidir. Cabin Max olarak isimlendirilen ve uluslararası havayolları standartlarında bir kabin bagajına emin olun dünyaları sığdırabiliyorsunuz 🙂
2. Uçaklarda El Bagajı ve Valiz Kuralları
El bagajı ya da kabin bagajı, yolcuların uçakta yanına alabildiği eşyaların tümünü kapsar. El çantası, dizüstü bilgisayar çantası gibi eşyalarınızı, kontrol noktalarından geçirmek kaydı ile uçağın içine alabilir ve uçak kabini içerisinde bulunan dolaplara yerleştirebilirsiniz.
Valiz (Kayıtlı bagaj), uçuşa kabul (check-in) esnasında uçağın kargo bölümüne alınmak üzere teslim alınan valizinizdir. Satın alınan uçak bileti sınıfına göre ücretsiz bagaj hakkınıza ek olarak bagaj sanın alma hakkınız bulunuyor.
El bagajı ve valiz ölçüleri ile beraber kilo limitleri, her havayoluna göre farklılık gösterebiliyor. Dolayısıyla bilet aldığınız havayollarının websitesinden net bilgileri alabilirsiniz. Aşağıda sizlere fikir verebilmek için bazı popüler havayollarının el bagajı ve valiz limitlemelerini paylaşıyorum:
Türk Havayolları Dış Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | VALİZ HAKKI | EL BAGAJI HAKKI En x Boy x Yükseklik= 55 x 40 x 23 cm |
---|---|---|
THY Business Class | 40 kg | 8 kg |
THY Ekonomi Sınıfı | 30 kg | 8 kg |
THY ClassicPlus Kart ile | +10 kg | |
THY Elite Extra ile | +20 kg | 8 kg |
THY Elite Plus Extra ile | +25 kg |
Pegasus Havayolları Dış Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | VALİZ HAKKI | EL BAGAJI HAKKI En x Boy x Yükseklik= 55, 40, 20 cm |
---|---|---|
Pegasus Süper Eko Paket | 0 kg | 8 kg |
Pegasus Eko Paket | 20 kg | 8 kg |
Pegasus Avantaj Paket | 20 kg | 8 kg |
Pegasus Business Flex Paket | 20 kg | 8 kg |
SunExpress Havayolları Dış Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | VALİZ HAKKI | EL BAGAJI HAKKI En x Boy x Yükseklik= 55 x 40 x 23 cm |
---|---|---|
SunExpress SunEco Paket | 30 kg | 8 kg |
SunExpress SunClassic Paket | 35 kg | 8 kg |
SunExpress SunPremium Paket | 40 kg | 8 kg |
SunExpress Ücretsiz Bebek Bagajı | 20 kg | |
SunExpress Fazla Bagaj Ücreti | 10 Euro / kg |
Onur Air Havayolları Dış Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | VALİZ HAKKI | EL BAGAJI HAKKI En x Boy x Yükseklik= 55, 40, 22 cm |
---|---|---|
Onur Air Sade Paket | 20 kg | 8 kg |
Onur Air Standart Paket | 25 kg | 8 kg |
Onur Air PremiumFlex Paket | 30 kg | 8 kg |
Onur Air Serbest Bebek Paketi | 10 kg | |
Onur Air Fazla Bagaj Ücreti | 7 Euro / kg |
Yurt Dışına Çıkarken Uçağa Alınmayan Eşyalar
Güvenlik nedeni ile, uluslararası kurallar kapsamında uçakta taşıması yasak olan eşyaları liste halinde sizlerle paylaşmak istiyorum. Hazırladığım listede hem kabin bagajında uçağa alınmayan, hem de kayıtlı bagaj olarak bilinen valizinizde uçağa alınması yasak olan şeyleri görebileceksiniz. Yurtdışı valiz hazırlama işlemi yapanların mutlaka incelemesi gerekiyor.
Havayolu şirketlerine ve seyahat edilen ülkeye göre eşyaların taşıma kuralları farklılık gösterebilir, ancak uçağa alınmayan eşyalar hakkında fikriniz olabilmesi için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz. Kaynak 1, Kaynak 2
Kesici ve sivri eşyalar
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Jilet ve tıraş bıçakları | Hayır | Evet |
Yüksek topuklu ayakkabı | Evet | Evet |
Tırnak ojesi | Evet | Evet |
Örgü şişi veya tığ | Hayır | Evet |
Çakı, makas | Hayır | Evet |
Neşter | Hayır | Evet |
Şırınga ve iğne | Hayır | Evet |
Buz kıracağı, tirbuşon | Hayır | Evet |
Mutfak bıçakları | Hayır | Evet |
İlaç ve kozmetik
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Jöle, deodorant sprey, parfüm | Evet (100 ml kadar) | Evet |
Aseton ve oje (yanıcı olmayan) | Evet (100 ml kadar) | Evet |
İlaç | Evet * | Evet |
Banyo yağları, yüz nemlendiricileri | Evet (100 ml kadar) | Evet |
Diş macunu ve ağız suyu | Evet (100 ml kadar) | Evet |
Köpük, tonik, yüz losyonu | Evet (100 ml kadar) | Evet |
Jöle ve saç spreyi | Evet (100 ml kadar) | Evet |
Şampuan, sabun, duş jeli | Evet (100 ml kadar) | Evet |
Makyaj malzemeleri | Evet (100 ml kadar) | Evet |
Yiyecek ve içecekler
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Duty-free mağazalardan alınan sıvı maddelerin kapalı, özel poşetler içerisinde faturalarıyla birlikte taşınması gerekmektedir. | Evet * | Evet |
Duty-free mağazalarından olmayan alkol ve diğer sıvılar | Hayır | Evet |
Pasta, kek, bisküvi, cips, kuru yemiş, çikolata, gofret | Evet | Evet |
Yoğurt, krema, hazır puding | Evet (100 ml kadar) | Evet |
Spor ekipmanları
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Kamp gazı ve sprey gibi gazlar | Hayır | Hayır |
Skateboard | Hayır | Evet |
Zıpkın, mızrak | Hayır | Evet |
Golf, kayak, hokey takımları | Hayır | Evet |
Bowling topları | Evet | Evet |
Patlayıcılar, mühimmat, havai fişek ve işaret fişekleri | Hayır | Hayır |
Paten | Hayır | Evet |
Çakmak | Hayır | Evet |
Sabres | Hayır | Evet |
Dart Seti | Hayır | Evet |
Demir çubuk | Hayır | Evet |
Elektronik aletler
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Fotoğraf makinesi | Evet | Evet |
Fotoğrafçılık aksesuarlar (sivri olmayan) | Evet | Evet |
GPS, çağrı cihazı | Evet | Evet |
Kamera | Evet | Evet |
Cep Telefonu | Evet | Evet |
Dizüstü Bilgisayar | Evet | Evet |
MP3, walkman, DVD oynatıcılar, CD | Evet | Evet |
Saç Düzleştirici, saç kurutma makinesi, saç maşası | Hayır | Evet |
Aletler
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Balta | Hayır | Evet |
Sivri uçlu küçük aletlet | Hayır | Evet |
Büyük araba parçaları | Hayır | Evet |
Çelik halatlar, kelepçeler | Hayır | Evet |
Çekiç, kazma aletleri | Hayır | Evet |
Montaj alet çantası | Hayır | Evet |
Otomatik bıçak | Hayır | Evet |
Matkaplar, tornavidalar | Hayır | Evet |
Sivri/Keskin Uçlu Silah ve Eşyalar
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Mühimmat | Hayır | Evet * |
Dövüş silahları | Hayır | Evet |
Katapult | Hayır | Evet |
Arbalet | Hayır | Evet |
Tüfek, tabancalar | Hayır | Evet * |
Avcılık için kullanılan silahlar | Hayır | Evet * |
Patlayıcı ve yanıcı maddeler
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Fünyeler | Hayır | Hayır |
Dinamit | Hayır | Hayır |
Havai fişek, meşale | Hayır | Hayır |
El bombası, mayın, fünyeler, siyah toz ve dumansız mühimmat | Hayır | Hayır |
Gaz, gaz konteynerleri | Hayır | Hayır |
Sıvı yakıtlar ve diğer yanıcı sıvılar | Hayır | Hayır |
Kimyasal ve toksin maddeler
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Sakatlayıcı ve etkisiz hale getirici spreyler | Hayır | Hayır |
Yangın söndürücü | Hayır | Hayır |
Asitler, alkaliler | Hayır | Hayır |
Radyoaktif maddeler | Hayır | Hayır |
Sıkıştırılmış gazlar | Hayır | Hayır |
Zehir | Hayır | Hayır |
Özel eşyalar
Tür | Kabin Bagajı | Kayıtlı Bagaj |
---|---|---|
Sörf tahtası | Hayır | Evet |
Snowboard, kayak | Hayır | Evet |
Müzik enstrumanları | Evet (Büyüklüğüne başlı) | Evet |
Çiçek | Evet | Evet |
Bisiklet | Hayır | Evet |
Dağcılık Malzemeleri | Hayır | Evet |
Bebek Arabası | Hayır | Evet |
Uçak içinde kişisel çantanızda taşınabilir ve taşınması yasak eşyalar hakkında bilgiyi Sivil Havacılık Dairesi’nin web sitesinden de görebilirsiniz. Yolcuların seyahat sırasında uçak içerisinde yanlarında bulunduracakları el/kabin bagajlarında taşıyabilecekleri sıvılarda yasaklar değil, kısıtlamalar bulunmaktadır. Yani uçak içinde sıvı bulundurmak yasak değil, miktarları kısıtlanmış durumdadır.
- Her yolcu yaklaşık 20 cm x 20 cm boyutlarında ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde her birinin hacmi 100 ml’yi geçmemek üzere sıvı, jel, aerosol bulundurabilir.
- Her yolcu 1 adet plastik poşet taşıyabilir.
- Poşet içerisinde konulan her bir ürün maksimum 100 ml olabilir.
- İçindeki miktara bakılmaksızın kabı 100 ml den büyük ürünlerin geçirilmesine müsaade edilmeyecektir.
- Yolcuların el çantalarındaki sıvı ürünleri son güvenlik kontrol noktasında göstermeleri ve X-Ray cihazına ayrı olarak koymaları gerekmektedir.
- Check-in’e verilen uçak altı bagajlarda herhangi bir sıvı kısıtlaması uygulanmamaktadır.
- Yolcuların çantalarını hazırlarken uygulamaya giren kısıtlamaları göz önünde bulundurarak sıvı ürünleri uçak altı bagajlarına koymaları önerilmektedir. Özel durumlar göz önünde bulundurularak kısıtlamada bir takım istisnalar uygulanacaktır. Örneğin bebek ile seyahat eden yolcuların seyahat süresince yetecek miktarda mama/süt bulundurabilmeleri veya ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurabilmeleri mümkün olacaktır. Ancak son güvenlik kontrol noktasında söz konusu yolculardan mama veya ilacı tatmaları veya hastalığı/ilaç kullanım zorunluluğunu belgelendirmeleri istenebilir.
Uçak içi kısıtlamaya dahil olan sıvılar: su, şurup, içki dahil her türlü sıvı, kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç), traş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler, reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları, şampuanlar, yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler. Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında satın alınan sıvı ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı yapıştırılacaktır. Bu poşet ve ürüne ait fatura güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınmasına müsaade edilecektir. Eğer son varış noktasına başka bir havaalanında aktarma yaparak seyahat ediliyor ise son inilecek havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasının açılmaması büyük önem arz etmektedir. Aksi halde aktarma yapılan havaalanında poşetin içeriğine el konulabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yurtdışı valiz hazırlama konusunda sizlerle yeterli bilgi paylaşabildiğimizi düşünüyorum, ancak aklınızda olabilecek bazı soruların cevaplarını da aşağıda görebilirsiniz. Aynı zamanda bizlere her türlü soruyu yöneltebileceğiniz FORUM sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.
Uçakta sıvı taşınabilir mi?
Uçakta bavulda sıvı taşınması için 100 ml sınır vardır. 100 ml üzerindeki tüm içecek, şampuan, parfüm, alkol ve hatta içme suyu da dahil olmak üzere sıvı halde olan eşyalarınızı uçak altı bagajında taşıyabilirsiniz. Uçak altında taşınacak olan sıvı malzemeler ise kilitli, şeffaf ve sızdırmaz bir poşet içerisine yerleştirmeniz tavsiye edilir.
Eğer sıvı miktarı 100 ml altında ise, ayrı ayrı kaplarda olması şartıyla uçak kabinininde yanınızda bulundurabilirsiniz. Uçakta izin verilen sıvı taşıma limitleri konusunda kullandığınız havayolları şirketinin websitesini de incelemelisiniz.
Uçakta parfüm taşımak yasak mı?
Uçağa deodorant, parfüm gibi kozmetik ürünleri 100 ml altında olması, ağzı kapanabilir şeffaf plastik poşet içerisinde olması şartı ile kabin içerisinde yanınızda taşıyabilirsiniz.
Uçakta ilaç taşımak yasak mı?
Yazımızın içerisinde de yer alan sıvı taşıma limitlerine (şurup gibi sıvı ilaçlar için) uyulması şartı ile uçakta ilaç taşımak serbesttir. Reçeteli ilaç kullanılıyor ise, ilaçlarınız ile beraber doktor raporunuzu (Türkçe ve İngilizce) yanınızda taşımanızda fayda vardır.
Uçakta yiyecek taşınır mı?
Uçakta yiyecek taşınır, ancak yine kullanılan havayolu firması ve gidilecek ülkenin sınırlamaları söz konusu olabilir. Dolayısıyla yolculuk öncesinde şartları incelemekte fayda vardır. Genel olarak uçak içine yanınıza sandviç, hamburger, kek gibi yiyecekler alabilirsiniz.
Uçakta çakmak taşınır mı?
Uçağa çakmak alınır, ancak uçak içerisine en fazla 1 adet çakmak almanıza izin verilir.
Uçağa elektronik sigara alınır mı?
Elektronik sigaraların uçakların kargo bölümünde taşınması yasaklanmış olup, yalnızca yolcunun beraberindeki kabin içi el bagajında veya yolcunun üzerinde taşınmasına izin verilmektedir.
Uçakta et ve peynir taşımak yasak mı?
Uçakta et, sucuk, konserve, peynir gibi ürünler kabin içerisine alınmaz. Bu tür ürünlerin uçakta alt bagaja genel olarak kabul edilir, ancak yine havayolu şirketine ve gidilecek ülkenin kendi kurallarına göre bu durum değişebiliyor.
Et ve süt ürünleri çabuk bozulabilen ve akışkan olabileceği için uçakta yanınızda getirmenizi tavsiye etmiyoruz.
Duty Free alışveriş kuralları
Duty free alışveriş: Yurtdışına çıkarken veya yurtdışından dönerken havaalanında bulunan mağazalardan yapabileceğiniz vergiden muaf alışveriş anlamına gelmektedir. Havaalanı dış hatlarda bulunan mağazalarda, ürünlerin vergiden muaf olması nedeniyle normal fiyatlara göre oldukça uygun fiyatlara alışveriş yapabiliyorsunuz.
Duty free mağazalardan alışveriş yapmanın da belirli kuralları vardır.
- Duty free mağazalardan alışveriş yapabilmek için pasaportunuzun yetkililere gösterilmesi gerekmektedir.
- Duty free mağazalardan alışveriş yaparken varmak istediğiniz ülkenin Duty Free alışveriş kapsamında belirlediği limitlerin aşılmamasına dikkat etmelisiniz. Belirlenen limitlerin aşılması durumunda havalimanındaki yetkililere aldıklarınızı teslim etmek zorunda kalabilirsiniz.
Duty Free mağazalardan; sigara, alkollü içecek çeşitleri, parfüm, makyaj ve cilt bakım ürünleri, çikolata, şekerleme, çay, kahve gibi ürünleri limitli şekilde alabilirsiniz. Aşağıda yer alan limitler giriş-çıkış yapılacak ülkeye göre değiştiğinden alışveriş yapacağınız zaman limitleri detaylı incelemeniz ürünleri bırakmak zorunda kalmamanız için önemli bir noktadır.
Ülkeye giriş yapanlar için Duty free limitleri:
- 3 karton sigara
- 600 ml’lik parfüm
- 5 adet makyaj veya cilt ürünü
- 2 kg çikolata ve şekerleme
- 1’er kg çay ve kahve
- %22’den fazla alkol içeren bir alkollü içecek alındıysa (şarap ve şampanya hariç) 1 litre, %22’den az alkol içeren bir içecek alındıysa (şarap ve şampanya dahil) 2 litre
Ülkeden çıkış yapanlar için Duty free limitleri:
- 9 karton sigara
- 1800 ml’lik parfüm
- 15 adet makyaj ve cilt ürünü
- 6 kg çikolata ve şekerleme
- 3’er kg çay ve kahve
- %22’den fazla alkol içeren bir alkollü içecek alındıysa (şarap ve şampanya hariç) 3 litre, %22’den az alkol içeren bir içecek alındıysa (şarap ve şampanya dahil) 6 litre
Havaalanında bavul kayboldu
Öncelikle bavulunuzun kaybolma ihtimalini düşürmek ve de kaybolması halinde bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla teslim etme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar şu şekildedir:
- Bavulunuzu teslim etmeden önce üzerine ad-soyad hatta iletişim bilgilerinizi yazmanız önemlidir.
- Check-in sırasında verilen bagaj etiketinin kesinlikle kaybedilmemesi gerekmektedir. Bu etiket sizin valinizi havayolu firmasına teslim ettiğinizin bir kanıtıdır ve etiket üzerindeki barkod sayesinde bagajınızın nerede olduğu tespit edilebilir.
- Uçuş kartı kaybolan bavulun aranması işlemleri esnasında gerekli bir belge olduğundan uçuş kartınızı da muhafaza etmeniz gerekmektedir. Bavulunuzun kaybolması halinde yapmanız gereken işlemler şu şekildedir:
- Öncelikle bavul teslim alanında, bavulunuzun gelmeyeceğine kesin olarak kanaat getirebileceğiniz bir süre bekleyin.
- Bavulunuz beklemenize rağmen gelmediyse terminalin yolcu geliş salonundan ayrılmadan kayıp ve bulunmuş eşya ofisine veya uçuş yapılan seyahat firmasının yer hizmeti aldığı kayıp eşya ofisine gidin.
- Yetkiliye valizinizin kaybolduğunu bildirin ve tutanak tutulmasını isteyin.
- Yetkilinin sizden isteyeceği belgeleri hazır bulundurun. Bu belgeler; biniş kartı, bagaj fişi, kimlik belgesi(nüfus cüzdanı veya pasaport) şeklindedir. Belgeler verildikten sonra yetkili kişi PIR denilen bir form doldurmanızı isteyecektir. Bu form doldurulurken bagaj etiketinin olması da önemlidir. Bagaj etiketi yoksa yetkili kişi yine form doldurtur fakat bu formun yasal olarak geçerliliği bulunmamaktadır.
- Rapor tutulması esnasında bavulunuzda gümrük vergisine giren (22 EUR ve üzeri her türlü elektronik eşya, bilgisayar parçası ve mücevherat gümrüğe tabidir) bir ürün bulunuyorsa mutlaka formda bildirilmelidir. Gümrüğe tabi bir ürün bulundurulmasına rağmen bildirilmemesi halinde cezalı duruma düşme ihtimali bulunmaktadır.
- Tutanaklar tutulduğunda adınıza bir valiz kayıp dosyası açılacaktır. Dosya kapsamında kayıp bavulunuz için bir takip numarası verilecektir. Yetkili kişi sizden iletişim bilgilerinizi alacak ve bavul durumu ile ilgili geri dönüş sağlayacaktır. Kaynak
Evcil hayvan
Uçağa evcil hayvan alınır. Kabin içinde ve kargo bölümünde canlı hayvan taşınabilmesi için rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılması ve onaylı olması gerekiyor. Uçak tiplerine göre kabinde taşınabilecek canlı hayvan sayısının sınırlı olduğunu bilmelisiniz.
Uçakta evcil hayvanın kabul işlemlerini, check-in kontuarlarında yaptırabilirsiniz. Evcil hayvanınızın kafesinin üzerinde mutlaka ad soyadınızın, adresinizin, telefon numaranızın, evcil hayvan sayısının ve evcil hayvanınızın adının yer aldığı bilgilendirme etiketine yer verin. Evcil hayvanınıza ait sağlık belgesi ve aşı kağıdı gibi evrakları kabul işlemleri sırasında yanınızda bulundurun. Seyahatinizde taşınacak olan evcil hayvanınızın, bagaj hakkınıza dahil olmadığını ve ekstra ücrete tabi olduğunu unutmayınız.
Uçağa küçük ev aletleri kabul ediliyor mu?
Su ısıtıcı, ütü, kahve makinesi gibi küçük ev aletleri uçağın alt bagaj bölümüne verebilirsiniz.
Uçağa Bilgisayar, Notebook veya Tablet ile binilir mi?
Bilgisayar kasası, Notebook, Server (Sunucu) gibi donanın sistemlerini uçak altı bagaj bölümüne verebilirsiniz. Bahsedilen donanımlar yeni ürün değilse eğer, gümrük görevlileri de sorun yaratmayacaktır.
Uçakta dizüstü bilgisayar, telefon veya herhangi bir aygıta ait şarj aletini de kabinde veya uçak altı bagajınız içerisinde bulundurabilirsiniz.
Bebeğe uçak bileti alınır mı?
Uçakta bebeklere ücret alınıp alınmaması durumu, havayollarının kendi tarifelerine ve bebek (0-2 yaş aralığı) veya çocuğun (2-12 yaş aralığı) yaş aralığına göre değişebiliyor.
0-2 yaş aralığındaki bebekler, ebeveyn kucağında seyahat edecekse eğer bilet ücreti alınmıyor. Ancak bebeğin de koltukta seyahat etmesini istiyorsanız veya toplam bebek sayısı yetişkin sayısından fazla ise “çocuk bileti” almalısınız. Ufak bir örnek vermek gerekirse 2 bebek ile yolculuk yapan bir anne, bir bebeğini kucağına alarak yolculuk yapabileceği için ücret ödemez, ancak ikinci bebek için “çocuk bileti” almak durumunda kalacaktır.
Uçakta bebek koltuğu var mı?
Kucakta seyahat edecek bebekler için kabin memurlarından rica edilmesi durumunda size yardımcı olmak amacıyla hamak temin edilecektir. Bebek için ayrı koltuk almış iseniz, bu durumda bebek koltuğunu yanınızda götürmelisiniz. Yani genel olarak uçakta bebek koltuğu verilmesi gibi standart bir durum yoktur.
Uçak için bebek hamağı: Uçakta koltukların ön kısmında bulunan askı ile belinizin arasına takılan bez bir hamak.
Çocuklar uçağa tek başına binebilir mi?
Çocuklar tek başlarına uçakla yolculuk yapabilirler, ancak havayolu şirketinin yaş ve refakatçi gibi kurallarını da bilmelisiniz.
7 yaşından büyük çocuklar kabin memuru refakatinde ailesi olmadan seyahat edebilir.
7-12 yaş aralığındaki çocukların uçakla seyahatlerinde ise kabin memurları eşlik etmelidir.
Yeni doğmuş bebek uçakta seyahat edebilir mi?
Yenidoğan bebeklerin 2 ve 7. günlerinde uçakla seyahat edebilmesi için doktordan “sakıncası yoktur” raporu gerekmektedir. Her ne kadar doğumdan 1 hafta kadar sonra bebeklerin uçakta yolculuk yapmasında engel olmasa da, bebeğin en az 2 aylık olması önerilir.