Polonyalı Bilim İnsanı Marie Curie Hayatı ve Buluşları

Polonyalı bilim insanı Marie Curie kimdir? Marie Curie hayatı nasıldı? Marie Curie buluşları nelerdir? Marie Curie kısaca hayatı hakkında bilgi, Marie Curie sözleri, Marie Curie çalışmaları, Marie Curie neyi buldu?...

Ana Sayfa Polonya'da Yaşam Polonyalı Bilim İnsanı Marie Curie Hayatı ve Buluşları

Dünyaca ünlü Polonya asıllı kimyager ve fizikçi olan Marie Curie, bir diğer deyişle Madam Curie, Polonya denildiğinde akla gelen ilk isimlerden bir tanesidir…

Bilim adına birçok önemli başarılara imza atan Marie Curie’nin hayatı da, en az başarıları kadar ilginç. Öyle ki 19. yüzyılın sonlarından kalma defterleri halen o kadar yüksek radyoaktiviteye sahiptir ki, korunmasız olarak incelemek mümkün değildir. Bu defterlerin en azından 3511 yılına kadar radyoaktif faaliyetlerini sürdüreceği tahmin ediliyor. Yaptığı bilimsel çalışmalarla çığır açan ve aynı zamanda Radyoloji biliminin kurucusu olarak da kabul edilen Marie Curie hakkında hazırladığım bu yazı, değerli Polonya asıllı bilim insanı Marie Curie hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ziyaretçiler için iyi bir kaynak olacaktır diye umuyorum…

Marie Curie Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Gerçek

Polonyalı bilim insanı Marie Curie Hakkında araştırma yaptığınızda, dahi bir bilim insanının ne kadar hareketli ve başarılı bir hayatının olduğunu fark edeceksiniz…

Maria Curie Kimdir?

Marie Curie
Marie Curie

Tarihte Nobel Ödülü’nü almış ilk kadın bilim insanı olarak da bilinen Marie Curie’nin tam adı Maria Salomea Sklodowska’dır. Polonyalı bilim adamları arasında en fazla bilinenlerden birisi olan kimyager ve fizikçi Marie Curie, özellikle de radyoaktivite konusu üzerinde yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte iki farklı alan üzerinden Nobel Ödülü almayı hak eden tek bilim insanıdır.

Marie Curie Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?

Avrupa’da, fizik dalında doktora alabilen ilk kadın olduğunu, Nobel Ödülü alan ilk kadın olduğunu, hem Fizik hem de Kimya dallarında Nobel Ödülü almış tek kadın olduğunu, sadece kadın olduğu için bir süre üniversiteye kabul edilmediğini, ancak sonrasında Avrupa’nın en üst düzey üniversiteleri arasında görülen bir üniversitede ders veren ilk kadın olduğunu, Aynı üniversitede profesör ünvanına layık görülen ilk kadın olduğunu… biliyor muydunuz?

Ancak Marie Curie, kazanmış olduğu ödüllerden çok, kendi alanında yapmış olduğu başarılı çalışmalar ile adından söz ettirmeyi başardı. Radyum elementini keşfeden Marie Curie, Radyoaktivite gibi çok tehlikeli bir alanda çalışmalar yapmasına rağmen bilim adına çalışmaya, incelemeler yapmaya da hız kesmeden devam etti…

Maria Curie Hayatı

Marie Curie 16 yaşındayken
Marie Curie 16 yaşındayken

7 Kasım 1867 yılında Polonya’nın Varşova şehrinde doğan Marie Cruie, hayata gözlerini açtığı zaman annesi Bronislawa Sklodowski yatılı kız yurdu müdürü, babası Wladislaw Sklodowski ise Varşova Lisesi’nde matematik ve fizik öğretmenliği yapıyordu ve ailecek annesinin müdürlüğünü yaptığı yurtta kalıyorlardı.

Sofia, Hela ve Bronya adlı 3 kız kardeşi olsa da, 1876 yılında öncelikle Sofia, iki yıl sonra ise annesi veremden ötürü öldü. Gençlik dönemlerinde Polonya’daki eğitim sistemine göre, Teknik eğitim ya da Üniversite eğitimi almak isteyen kız çocukları yurtdışına çıkmak zorundaydı. Marie Curie ve kardeşi Bronya çalışarak para biriktirdi. Bronya Sorbonne’da tıp eğitimi alıp mezun olunca Marie’ye eğitimi konusunda yardım etti.

Paris’e giden Marie Curie burada sınıf birinciliği ile fizik, daha sonrasında ise matematik diplomasını aldı. Polonyalı bilim adamları arasında yer almadan önceki hedefi ise öğretmenlik diplomasını alarak Varşova’ya dönmekti.

Maria Curie Çalışmaları

1894 yılında Pierre Curie ile tanışmasının ardından bilimsel anlamdaki birliktelikleri evlilik ile sonuçlandı ve böylece Marie Curie eşinin soyadını aldı. 1897’de ilk kızı Irene doğana kadar çalışmalarını aralıksız sürdüren bilim insanı, kızının doğumdan sonra kısa bir süreliğine çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1898 yılında ise ışın üzerine yapmış olduğu çalışmalara hız verdi ve ona bu çalışmalar esnasında eşi de yardım etmeye başladı. Aynı sene Temmuz ayında ise Uranyumun radyoaktif bozunması sonrasında ortaya çıkan Polonyum elementini bulduklarını duyurdular. Elemente Polonyum adının verilmesinin sebebi ise Marie Curie’nin vatanının Polonya olmasıydı.

Marie Curie
Pierre ve Marie Curie

1904 yılında doktorasını veren Marie Curie, Fransa’da gelişmiş bilim alanı içerisinde doktora unvanı alan ilk kadın olarak tarihe geçti. Aynı zamanda radyoaktivite konusunda yapmış olduğu çalışmalardan ötürü de eşi ve Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’nü paylaşarak tarihte bu ödülü alan ilk kadın oldu. 1904 yılında kızlar okulunda fizik öğretmenliği yaparken ikinci kızı Eve dünyaya geldi. Bu esnada Marie ve Pierre, radyasyondan ötürü rahatsızlanmaya başladılar. 1906 yılının Nisan ayında Pierre’e at arabası çarptı ve hayatını kaybetti.

Bu aşamada ise Marie Curie kocasının Sorbonne’daki görevini sürdürmeye devam etti ve 1908 yılında burada ilk kadın profesör oldu. 1911 yılında Polonyum ve Radyumun keşfinden ötürü Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmesinin ardından kişisel pek çok saldırıya uğradı.

Özel hayatı ile alakalı yaşamış olduğu sıkıntılar onun depresyona girmesine neden oldu. 1914 yılında Paris Üniversitesi’nde Radyum Enstitüsü’nün kurulmasının ardından buranın ilk müdürü oldu. 1. Dünya Savaşı esnasında taşınabilir röntgen cihazını yaptı ve kızı Irene ile birlikte genç kızlara X ışını teknolojisine öğretmeye başladı. 1934 yılında kan kanserinden öldüğü zaman hastalığı aşırı dozlarda maruz kalmış olduğu radyasyona bağlandı ve bundan dolayı da ona bilim için ölen kadın denildi.

Bu konuda yapmış olduğu çalışmalar ve Marie Curie buluşları ile birlikte radyoaktivite birimine Curie denilmektedir. Öldükten sonra Sceaux’da bulunan aile mezarlığına gömülse de daha sonrasında onun ve eşinin mezarı Fransa’da bulunan ulusal anıt mezarı Pantheon’a taşındı.

Marie Curie başarılı çalışmaları sonrasında ülkede bu şerefe layık görülmüş olan ilk kadın olarak da bilinmektedir. Bilim insanın hayatta iken kullanmış olduğu not defterleri öylesine büyük radyasyona bağlı kalması sonrasında yalnızca özel kurşun kaplı bölmelerde saklanmakta ve ancak radyoaktif koruma altına incelene bilmektedir.

Maria Curie Sözleri 

Marie Curie
Solvay Konferansı

Oldukça başarılı bir araştırma geçirmiş olan Marie Curie, buluşlarının yanı sıra yaşamış olduğu zorlu hayat ile de insanların kendini rol model olarak aldığı kişilerden bir tanesi olarak da bilinmektedir. Yaşadığı zorluklara rağmen hiçbir şekilde pes etmemiş ve içerisinde bulunduğu zorlu koşullardan kendini en iyi şekilde nasıl bir üst seviyeye çıkartabileceğini incelemeye devam etmiştir.

Hayatta hiçbir şeyden korkmayın yalnız her şeyi anlamaya çalışın.” sözü ile de bu konudaki net fikrini belirtmiştir.

İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun.” sözü ise, Marie Curie’ye ait en bilinen sözlerden bir tanesidir.

İnsanları olgun ve ahlaklı biri haline getirmeden daha iyi bir dünya beklemeyiniz. Bunun için her birimiz önce kendimizden başlayarak sorumluluğumuzda onların eğitimi için çalışmalıyız. Ancak bunun da yöntemlerini öğrenmek, yapılacak ilk iştir.” Sözü ile de eğitimin kadın erkek fark etmeden herkesin hayatında ne kadar büyük bir önemi olduğunu, doğru eğitimin verilmesinin insanları içerisinde bulunduğu karanlık ortamdan kurtarabileceğini belirtmiştir.

Maria Curie Buluşları

Dönemin en fazla bilinen bilim insanlarından Becquerel’in yaptığı çalışmaları Marie Curie’ye iletmesi sonrasında, o ve eşi yapmış olduğu çalışmaların ardından Uranyum maden filizinde Uranyumdan başka bir elementin olduğunu ispat etmek adına tonlarca uranyum filizini arındırmaya başladılar.

Marie Curie
Marie Curie deney yaparken

2 yıl süren bu süzme işlemi ardından az miktarda Bizmut ortaya çıkartıldı. Ancak bunun içerisinde de başka bir element daha olduğunu düşünüyordu. 1898 yılına gelindiği zaman ise çift, Polonyum ismini verdikleri elementi bulduklarını açıkladılar. Lakin sorun tam olarak istedikleri gibi çözüme ulaştırılmamıştı. Çünkü polonyumun çıkarılması sonrasında kalan posa çok daha güçlü idi.

Bu demekti ki, Marie Curie’nin ve eşinin daha yapacak çok daha fazla işi bulunuyordu. Süzme ve arındırma işlemine devam etmeleri sonrasında ise çok uzun yıllar boyunca yapmış oldukları çalışma en nihayetinde istedikleri sonuca ulaşabildi. Bu aşamada ışın etkinliği yüksek olan radyum elementini buldular. Radyumu bulmalarının ardından ise özellikle de sanayi çevrelerindeki kişiler, onlardan ısrarla buluşlarını onlara satmalarını isteseler de çift hiçbir şekilde buluşlarını satma yoluna gitmedi Bunun sonucunda da Becquerel ile birlikte Nobel Ödülü’nü almaya hak kazandılar.

1. Dünya Savaşı esnasında Marie Curie, cerrahlara yardımcı olması adına ön saflara yakın alanlarda Radyolojik merkezler için mobil radyografi üniteleri tedarik etti ve bu üniteler halk arasında Petites Curies olarak adlandırıldı.

1915 yılına gelindiği zaman enfekte dokunun sterilize edilmesi adına sonrasında Radon olarak tanımlanacak radyoaktif gaz ihtiva eden boş bir iğne üretti. Bu iğneden bir milyondan fazla yaralı asker faydalandı.

Marie Curie
Paris’teki saygın bir anıt olan Pantheon içerisinde, Marie ve Pierre’in odası. Marie aynı zamanda kendine özel, ayrı bir alana gömülen ilk kadındır.

Fransa içerisinde çok fazla çalışma yapmış olsa da dönemin hükümeti onu kadın olmasından ötürü önceleri yeteri kadar ciddiye almadı. Ancak başarılarının yurtdışında kabul görmesi ve bilim alanında en iyi isimlerden bir tanesi olduğu ortaya çıkmasının ardından Fransa hükümeti de onun başarılarını tanımaya başladı. Böylece Marie Curie yalnızca kendi içerisinde bulunduğu dönemin değil, aynı zamanda günümüzde bile bilim tarihinin en etkili isimlerinden bir tanesi olma özelliğine sahiptir.


Umarım Polonyalı Bilim İnsanı Marie Curie Hayatı ve Buluşları başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Bu yazıdan arkadaşlarınızı da haberdar etmek için aşağıdaki sosyal paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz.

Ender Taşhttps://www.polonyadayiz.com/
Polonya hakkında merak ettiği konularda yeterli bilgilere ulaşamayınca kendi sitesini açmaya karar veren ve elde ettiği bilgileri karşılık beklemeden insanlarla paylaşmayı amaç edinen bir gönüllüyüm 🙂 Polonya’da Yaşam, Eğitim, Gezi, Lehçe ve İngilizce gibi konularda merak ettiğiniz tüm konuları benimle paylaşabilirsiniz. Sizler de kendi bilgi ve tecrübelerinizi de yazıya dökerek bu gönüllülük hareketine katkıda bulunalirsiniz. Ayrıca Polonya genelinde her türlü konuda danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz. Ender Taş - Mechanical Engineer & Production Manager (Master Degree)

5 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.

Danışmanlık Hizmetleri

Ücretli ve Ücretsiz Danışmanlık

Burs Veriyoruz!

2.000 Euro Polonya Eğitim Bursu Veriyoruz!

Üniversite Arama Motoru

Polonya Üniversiteleri Bir Arada...

En Çok Okunanlar