Polonya’da araba almak isteyenlerden gelen soruların başında, ikinci el araba alma işlemleri nelerdir? geliyor. Dolayısıyla sizlerle mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde Polonya’da araba alma işlemleri konusunda detaylı bilgiler paylaşmak istiyorum…
Sizlerden gelen soruların başında Polonya’da araba alma hakkında olsa da, maalesef bu konu hakkında doğru düzgün bilgi veren Türkçe site göremedim. Dolayısıyla geniş bir araştırmayla hazırladığım bu yazım, büyük bir açığı kapatacaktır diye umuyorum.
Polonya’da araba almak kolay mı? Polonya ikinci el araba fiyatları ne kadar? Polonya ikinci el araba siteleri hangileri? Polonya’da arabalar ucuz mu? Polonya’da Türkiye’ye araba götürmek mümkün mü? Polonya’da petrol fiyatları ne kadar? Polonya’da araç şasi numarası sorgulama… gibi soruların cevaplarını, bu yazımda bulabileceksiniz…
POLONYA’DA EHLİYET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Polonya‘da araç kullanmak istiyorsanız eğer, var olan ehliyetinizi Polonya‘da ilgili birime başvurarak değiştirmelisiniz. Polonyada ehliyet başvurusu nasıl yapacağınızı sizlere detaylıca açıklamak istiyorum… Bu arada en yakın zamanda Polonya ehliyet sistemi ve Polonya’da ehliyet kursu hakkında oldukça detaylı bir yazı sizleri bekliyor olacak. Açıkçası bugüne kadar…
Polonya’da araba alma işlemleri
Polonya’da araba alma işlemleri düşündüğünüz kadar zor değil. Ancak Lehçe diline hakim değilseniz, yanınıza mutlaka Lehçe bilen birini almayı unutmayın.
Polonya’da araba aldıktan sonra, Polonya‘da bağlı bulunduğunuz belediyelerde araç tescil işlemlerinizi 30 gün içerisinde yapmak durumundasınız. Ancak bu işlemin dışında yapmanız gereken bazı ön hazırlıkları tamamlamanız gerekiyor. Polonya’da resmi işler çok dikkatle takip edildiği için, birazdan sizlerle paylaşacağım belgeleri eksiksiz hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Peki Polonya’da araba alma işlemleri nelerdir?
1- Polonya’da almak istediğiniz aracı bağlı bulunduğunuz belediyeye kayıt ettirmeden önce, aracın yol uygunluk belgesinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. badanie techniczne denilen bu rapor, 3 yaşını geçmiş araçlarda bulunması zorunludur ve 12 ay geçerliliği vardır. Eğer almak istediğiniz aracın bu belgesi yok ise ya da günü geçmiş ise, size en yakın stacja kontroli pojazdów denilen araç muayene istasyonuna gitmelisiniz. Ayrıca bu işlem için 100 Zloty civarında parayı da ödemelisiniz.
2- Polonya’da araba alma işleminde bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise, satın almak istediğiniz aracın Kwit opłaty za ubezpieczenie denilen sigortasının olup olmadığıdır. Eğer aracın sigortası yok ise, Polonya’da bulunan birkaç sigorta şirketine gitmeli ve fiyat almalısınız. Size en uygun fiyatı veren sigorta şirketini tercih etmelisiniz tabi ki; ancak piyasanın çok çok altında fiyat veren şirketleri tercih etmemenizi öneriyorum. Aksi halde herhangi bir kaza durumunda “ucuz etin yahnisi…” sözünü hatırlayabilirsiniz. Polonya’da araç sigortalama genellikle 12 aylık yapılır.
3- Polonya’da araba alma işlemlerinde en önemli kısma geliyoruz. Başlangıçta belirttiğim gibi, Polonya’da bağlı bulunduğunuz belediyelerde araç tescil işlemlerinizi 30 gün içerisinde yapmak durumundasınız. Belediye binasına giderken yanınıza aracın plakasını, Oturum Kartınızı, 1. ve 2. maddelerde belirttiğim dokümanları yanınıza almayı unutmayın. (Eğer Polonya vatandaşlığına sahip iseniz, Oturum Kartı yerine Dowód osobisty denilen Polonya kimliğinizi ya da paszport denilen Polonya pasaportunuzu vermeniz yeterli) Aracın plakası ve eski sahibindeki dowód rejestracyjny denilen araç ruhsatını yetkililere vermelisiniz. Araç plakasını çok hızlı bir şekilde size geri vereceklerdir; ancak aracın eski ruhsatının iptal edilmesi ve size yeni araç ruhsatı çıkarılması için yaklaşık 30 gün beklemek durumundasınız. Yeni ruhsatınız çıkana kadar, size geçici bir ruhsat verilir ve bu şekilde aracı kullanabilirsiniz. Aracınızı kullanırken, size verilen geçici ruhsatı sakın yanınızdan ayırmayın. Aracınızın yeni ruhsatının hazır olup olmadığını buradan kontrol edebilirsiniz.
4- Polonya’da araba alma işlemlerinizde son olarak da vergi ödemenizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu işlem için Polonya’da bağlı bulunduğunuz eyaletteki Urząd Skarbowy denilen vergi dairesine gitmelisiniz. Vergi dairesinde sizden PCC-3 isimli bir form doldurmanız ve satın aldığınız araç fiyatının %2’si kadar vergi ödemeniz istenecektir. Bu vergi ödemesini aracı satın aldıktan en geç 14 gün içerisinde yapmış olmalısınız.
Polonya’da araba alma işlemleriniz genel olarak bu şekilde. Eğer Lehçe bilginiz yeterli değil ise, yanınıza Polonyalı bir arkadaşınızı almanızda fayda var. Çünkü maalesef Polonya’daki resmi dairelerde İngilizce bilgisi olan çalışanlar çok kısıtlı. Ayrıca bu tip resmi işlerde dokümanlar da tamamen Lehçe dilinde olacaktır.
ÖNEMLİ: Polonya’da araba alırken, aracın sahibi ile Umowa kupna/sprzedaży denilen satış sözleşmesi yapmayı sakın ihmal etmeyin! Ayrıca belediyeye giderken yanınızda götürmeniz gereken belgelerden birisi de Karta pojazdu denilen taşıt kartını da almalısınız.
YURTDIŞINDA EHLİYET GEÇERLİLİĞİ
Yurtdışında araç kullanırken Türkiye’den almış olduğunuz ehliyetinizi 6 aylık süre içinde kullanabilirsiniz. 6 aylık sürenin sonunda ya Türkiye’ye giriş-çıkış yapmak zorundasınız ya da bulunduğunuz yabancı ülkede ehliyetinizi yenilemek durumundasınız… Yurtdışına turist olarak çıkmanız durumunda 6 aylık süreyi aşmayacağınız göz önünde bulundurulursa, ehliyetinizin yenilenmesine…
Polonya ikinci el araba fiyatları
Polonya’da araba alma niyetinde olanlardan gelen bir diğer önemli soru ise; Polonya’da araba fiyatları uygun mu? Evet, Polonya’da araba fiyatları, özellikle de ikinci el araba fiyatları, Türkiye’ye nazaran daha uygun…
Peki Polonya’da ikinci el araba fiyatları ne kadar?
Bildiğiniz gibi Türkiye’de araba fiyatları, alınan vergiler nedeniyle bir hayli pahalı. Polonya’da araba vergisi Türkiye’den çok daha az olduğu ve özel tüketim vergisi istenmediği için, fiyatlar Türkiye’ye oranla çok daha uygun olabiliyor.
Polonya’da araba fiyatları, sizin ne tür bir araç baktığınıza göre değişir. Yazımın devamında Polonya ikinci el araba siteleri’ni incelediğiniz zaman göreceksiniz ki, Polonya’dan alacağınız aynı özelliklere sahip bir aracın Türkiye fiyatı, bazen 2 kat daha uygun olabiliyor.
POLONYA’DA EV KİRALAMA | POLONYA EV KİRALARI
Polonya’ya her ne amaçla gelmiş olursanız olun, temel barınma ihtiyacınızı bir şekilde karşılamanız gerekecektir. Özellikle Polonya’da öğrenci olmanın en büyük avantajlarından birisi, sizlere üniversite tarafından sunulan uygun fiyatlı yurt olanaklarıdır. Ancak Polonya’da öğrenci olmayanlar, Polonya’da öğrenci yurtlarından sıkılanlar, Polonya’da aile kuranlar, yani kısacası…
Polonya araba fiyatları konusunda ilerleyen günlerde detaylı bir yazı yazacağım için, biraz kısa kesiyorum; ancak önce küçük bir ayrıntıdan da bahsetmeliyim. Polonya halkı, özellikle yaz mevsiminde, çeşitli ülkelere tatile gidemeden duramaz. Bazı Polonya aileleri ise 6-7 kişi birleşerek aile olarak tatile çıkarlar. Tabi tatil masraflarının en büyük kalemi olan ulaşım masraflarını en aza indirebilmek için genellikle ucuz yollu ikinci el bir araba satın almayı tercih edebiliyor. Tabi tatil bitiminde de bu arabayı satışa çıkartıyorlar. Dolayısıyla Polonya ikinci el arabaları’ndan bazıları ciddi yorgun ve bakımsız olabiliyor. Polonya’da ikinci el araba alırken, alacağınız aracın geçmişini de mutlaka öğrenmenizi tavsiye ediyorum…
Eğer sizlerde Polonya’ya komşu olan ülkelere seyahat etmeyi planlıyorsanız, araba kiralamayı ya da ucuz, ikinci el bir araba satın almayı düşünebilirsiniz. Kısa süreli tatilleriniz için 2-3 bin Zloty değerinde ikinci el bir araç ile, ulaşım masraflarınızı büyük bir ölçüde azaltmış olabilirsiniz.
YENİ EHLİYETLER YURTDIŞINDA GEÇERLİ Mİ? | 2016 ÇİPLİ EHLİYETLER YASASI
Yeni ehliyetler yurtdışında geçerli mi? sorusu, son zamanlarda en çok merak edilen sorularından bir tanesi. Bildiğiniz gibi 1 Ocak 2016 yeni ehliyet yasası ile; sürücü belgesi sınıfları, geçerlilik süreleri, sürücü belgesi alacaklarda aranacak yaş, deneyim ve hükümlülük şartları yeniden belirlendi ve eski yeni sürücü….
Polonya ikinci el araba siteleri
Polonya alış veriş siteleri konusunda oldukça detaylı bir yazı üzerinde çalışıyorum ve birazdan sizlerle paylaşacağım Polonya araba ilan siteleri de dahil, işinize yarayacağına emin olduğum daha birçok alış veriş sitesi’nin ne gibi özellikleri olduğu ve nasıl kullanılmaları gerektiği konusunda sizleri detaylı bir şekilde bilgilendireceğim.
Polonya’da araba alma konusunda en güvenilir siteleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Polonya halkının büyük çoğunluğu da sizlerle paylaşacağım Polonya araba siteleri üzerinden ya da kendi tanıdıklarından ikinci el araba alıyor.
Polonya’da araba şasi numarası öğrenme
Polonya’da araba alma kararı alanların dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise, araç şasi numarasını doğrulamaktır. Araç şasi numarası doğrulamasını buradan yapabilirsiniz. Sizinle paylaştığım web sitesi tamamen Lehçe olduğu için, siteyi nasıl kullanacağınızı resimli bir şekilde anlatmak istiyorum…
1- Araç plakası sorgulama Bu bölüme satın almak istediğiniz aracın plakasını yazmalısınız.
2- Araç VIN Numarası Bu numara, satın alacağınız aracın kendine özel numarasıdır.
3- İlk kayıt tarihi Satın almak istediğiniz aracın ruhsatında yazan ilk kayıt tarihidir.
Tüm verileri girdikten sonra ise Sprawdź Pojazd mavi kutucuğa basarak araç sorgusunu tamamlayabilirsiniz.
POLONYA’DA EV KİRALAMA | POLONYA EV KİRALARI
Polonya’ya her ne amaçla gelmiş olursanız olun, temel barınma ihtiyacınızı bir şekilde karşılamanız gerekecektir. Özellikle Polonya’da öğrenci olmanın en büyük avantajlarından birisi, sizlere üniversite tarafından sunulan uygun fiyatlı yurt olanaklarıdır. Ancak Polonya’da öğrenci olmayanlar, Polonya’da öğrenci yurtlarından sıkılanlar, Polonya’da aile kuranlar, yani kısacası…
Polonya’dan Türkiye’ye araba götürme
Türkiye’ye yurtdışından araba getirmek kolaylaştı. 13 Ekim 2015 tarihinde resmi gazetede yayımlanan yeni yasaya göre, yurtdışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının, Türkiye’de kalış süresi 6 aydan 24 aya çıkarıldı. Aşağıda T.C. Varşova Büyükelçiliği’nin yayımladığı yazıya ulaşabilirsiniz.
DİKKAT!
Bu yeni yasa ilk bakışta güzel görünebilir; ancak yurtdışından Türkiye’ye araç götürebilmek, öğrendiğim kadarıyla sadece yurtdışından emekli olmuş kişiler için geçerli! Yani bu haktan sadece yurtdışındaki bir sosyal güvenlik kurumundan yaştan veya malulen emekli aylığı almaya hak kazanmış kişiler yararlanabiliyor. 23 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Gümrük Müsteşarlığının 1 Seri Nolu Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliğine göre, gurbetçinin aracı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 180 gün (Altı ay). Emekliler ise bu düzenlemeden önce araçlarını azami 360 gün süre ile Türkiye’de bulundurabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu süre yeni düzenleme ile 720 güne (iki yıl) çıkartılmış oldu.
Eğer bu konudaki bilgide bir yanlışlık var ise, lütfen mesaj bölümünden beni de haberdar edin…
13 Ekim 2015 tarih ve 29501 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2015/8113 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar çerçevesinde anılan Kararın 20. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (5) numaralı alt bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup sözkonusu karar yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
” 5) Türkiye gümrük bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına 24 ay, binek ve yük hayvanları ile bu hayvanların çektikleri taşıtlara 6 ay,”
Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.
Polonya‘ya hangi amaçla gelirseniz gelin hiç fark etmez, bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Varşova Büyükelçiliği‘ne ihtiyacınız oluyor… Varşova büyükelçiliği sayesinde, Türkiye’de yapmanız gereken bir çok işlemi halletmeniz mümkün. Özellikle de pasaport yenileme, oy kullanma, askerlik işlemleri, adres beyanı, evlilik, vatandaşlık gibi birçok işlemi kolayca halledebilirsiniz…
Yurtdışından Türkiye’ye araç götürmek için gereken belgeler neler?
Yurtdışından ya da Polonya’dan Türkiye’ye araç götürmek için; aracın ruhsatı (araç, giriş yapacak kişiye ait değil ise geçerli bir vekâletname), araca ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu gerekiyor.
Bu arada aracınızın sigortasının Türkiye’de geçerli olması, yani EU dışını da kapsaması şart! Eğer sigortanız EU dışını kapsamıyor ise, ek poliçe düzenleterek sahip olabilirsiniz. Tabi ki trafik kontrollerinde göstermeniz gereken ilk yardım çantası, yangın tüpü gibi ekipmanları da eksiksiz hazırlamanız gerekiyor…
Yukarıda belirttiğim şartı sağlayan emekliler için ise; emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe tercümeli emekli olduğunu gösterir belge de ek olarak istenecektir. Bu belgeleri, Türkiye’ye girişte veya daha sonrasında gümrük makamlarına ibraz edebilirsiniz.
Polonya’da benzin, mazot ve gaz fiyatları
Polonya’da petrol fiyatları da Türkiye’ye oranla nispeten daha ucuzdur. Aşağıdaki tabloda da sizlerle paylaştığım gibi, bu yazıyı yazdığım tarihi itibariyle Polonya’nın belli başlı şehirlerindeki petrol fiyatları gayet uygun…
Polonya para birimi Zloty (PLN)’dir. 1 Zloty , 100 Groszy ’ye bölünür. Metal olarak 1 Grosz’tan 5 Zloty’ye kadar bulunan madeni paralara ek olarak kağıt para olarak basılmış 10, 20, 50, 100 ve 200 Zloty bulunmaktadır. Ayrıca 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 Grosz bulunmaktadır. Elinizde eğer Euro ya da Dolar var ise, Polonya’da hemen hemen her Döviz Bürosu ya da Banka’da bu dövizleri…
DÜNYANIN EN SIKIŞIK TRAFİĞİ VE POLONYA ŞEHİRLERİ
Özellikle de araç sahibi olanların en büyük sıkıntılarının başında trafik sıkışıklığı konusu gelir. Bir de aracınızı dünyanın en sıkışık trafiği ne sahip bir şehrinde kullanıyorsanız eğer, eminim bu duruma zaten alışkınsınızdır. Trafik sıkışıklığından araç sahipleri kadar etkilenmeseler de, benzer bir durum yayalar için de geçerli… Her yıl çeşitli araştırma kuruluşları tarafından…
Polonya’da araba fiyatları her ne kadar uygun olsa da, aldığınız aracı tescil ettirme, araç muayene, araç sigortası, diğer kağıt işleri… derken bir bakıyorsunuz ki bir sürü para harcamışsınız. Polonya’da ikinci el araba alırken, masraflarınızın sadece araç ücretini ödemekle kalmayacağını aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Sizlerden en çok gelen sorulardan bir diğeri olan Polonya’da ehliyet kursu ve Polonya’da araba kiralama hakkındaki detaylı yazılarım, en yakın zamanda sizlerle olacaktır.
Umarım POLONYA’DA İKİNCİ EL ARABA ALMA başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Bu yazıdan arkadaşlarınızı da haberdar etmek için aşağıdaki sosyal paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Polonya hakkında yayımlanan içeriklerden öncelikli olarak haberdar olmak için ABONE OL bölümüne e-posta adresinizi girmeniz yeterli.
Merhabalar,
İkinci el arac alırken aracın hasarli olup olmadığını ve km sinde herhangi bir değişiklik yapilip yapılmadığını nasil anlayabilirim?
Polonya da uber varmı?
Merhabalar,
Tabi ki 🙂 Uber Eats ve Uber Driver olarak hizmet verebilir ya da alabilirsiniz.
Merhabalar,
Yazı içerisinde Türkiye’ye araç götürme ile ilgili bölümde bu durumu belirtmiştim 🙂 Aracınızı Türkiye’de 2 yıl boyunca kullanabilirsiniz, ancak bu durumun sadece “emekliler için geçerli olduğu” hakkında resmi bir yazı var. Dolayısıyla öncelikle Türkiye’deki gerekli makamlarla da iletişim kurmanızı tavsiye ederim.
Yurtdışından Türkiye’ye araç götürmek için gereken belgeler neler?
Yurtdışından ya da Polonya’dan Türkiye’ye araç götürmek için; aracın ruhsatı (araç, giriş yapacak kişiye ait değil ise geçerli bir vekâletname), araca ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu gerekiyor.
Bu arada aracınızın sigortasının Türkiye’de geçerli olması, yani EU dışını da kapsaması şart! Eğer sigortanız EU dışını kapsamıyor ise, ek poliçe düzenleterek sahip olabilirsiniz. Tabi ki trafik kontrollerinde göstermeniz gereken ilk yardım çantası, yangın tüpü gibi ekipmanları da eksiksiz hazırlamanız gerekiyor…
Yukarıda belirttiğim şartı sağlayan emekliler için ise; emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe tercümeli emekli olduğunu gösterir belge de ek olarak istenecektir. Bu belgeleri, Türkiye’ye girişte veya daha sonrasında gümrük makamlarına ibraz edebilirsiniz.
Merhabalar, erasmus ile gideceğim polonyaya bu durumda oradan satın alma şansım olacak mı bilginiz var mı acaba?
Merhabalar,
Polonya’da araç satın alabilmeniz için Oturum Kartı sahibi olmanız gerekiyor. Siz Erasmus ile geleceğiniz için, büyük ihtimalle Erasmus süresini kapsayacak şekilde vize alacaksınız ve Oturum İzni alma ihtiyacı duymayacaksınız. Dolayısıyla araç satın alabilmeniz maalesef mümkün görünmüyor.
Merhabalar bir de araba aldığımız anda geriye kalan karta pobytu gün sayımızın bir önemi var mıdır? Arabayı aldığımız tarihten itibaren 1 yıl veya 2 yıl süreli karta pobytumuz olması gibi?
Oturum Kartınızda kalan gün sayısının araba almak için herhangi bir etkisi olmaz. Ancak aracı kullandığınız süre içerisinde Oturum İzni sahibi olmanız gerekiyor. Bu hem araçla ilgili resmi evraklar için hem de sizin yasal bir şekilde ikamet edebilmeniz için gerekli bir durum.
Merhabalar. Polonya’da araç satın almak istiyorum. Belki bilirsiniz ki Türkiye’de yabancıdan yabancıya şeklinde satılan araç çeşitleri var vergiden muaf olarak. Tam detaylarını bilmiyorum fakat Polonya’da böyle bir hakkımız yani aracı gross fiyatı üzerinden değilde netto fiyatı üzerinden almamız mümkün müdür?
Merhabalar,
Dediğiniz gibi Polonya’da netto fiyat üzerinden araç satın alabilmeniz mümkün; ancak açıkçası bu konunun detaylarına çok hakim değilim. Bildiğim kadarıyla 2. el araç alım satımı yapan bazı küçük firmalar (genellikle aile firmaları), bu şekilde hizmet veriyorlar.