Polonya oturum kartı nedir? Polonya oturum izni tipleri nelerdir? Polonya oturum kartı kimlere verilir? Polonya oturum kartı için kimler başvurabilir?..
Polonya oturum kartı (Polonya oturum izni); Polonya’da 3 aydan daha uzun süre eğitim, çalışma, evlilik gibi çeşitli nedenlerle bulunmak isteyen insanlara verilen yasal bir izin türüdür…
Polonya’ya gelirken aldığınız vize kısa süreli ise yada Polonya’da tahmininizden daha uzun süre ikamet etme ihtiyacınız var ise ve tekrar tekrar Polonya Vizesi almak istemiyorsanız, bu durumda Polonya oturum kartı başvurusu yapmak durumundasınız. Polonya oturum kartı hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını gelin birlikte inceleyelim…
Polonya oturum izni ya da başka bir deyişle Polonya oturum kartı, oldukça önemli bir konu olmasına rağmen maalesef bazı danışmanlık firmaları tarafından sıkça suistimal edilebilen bir konudur. Polonya’ya eğitim, çalışma, evlilik gibi çeşitli sebeplerle gelecek olan insanların, Polonya oturum izni konusunda en doğru bilgiye ulaşabilmeleri için elimden geldiğince detaylı yazılar yazıyorum….
Polonya Oturum Kartı Nedir?
Polonya oturum kartı, Polonya’daki hayatınızı yasal bir şekilde sürdürebilmeniz için oldukça önemli bir belgedir. Soru – Cevap sayfasında sizlerden gelen soruların da büyük bölümü bu konu ile alakalı olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden bir yandan “Polonya oturum kartı nedir?” sorusuna cevap verirken, diğer taraftan da sizlerden gelen önemli sorulara da cevap vermek istiyorum…
Polonya’da bulunma sebebinizi ne kadar doğru bir şekilde kanıtlarsanız, oturum kartı alma işlemlerinizi o kadar kolay yapabilirsiniz. Yazımın devamında “Polonya oturum izni tipleri” bölümünde de görebileceğiniz gibi, Polonya oturum izni başvurusu yapabilmeniz için; Eğitim, Çalışma, Evlilik, Ticaret, Aile Birleşimi gibi geçerli bir sebebe sahip olmalısınız.
Polonya oturum izni (Polonya oturum kartı) başvurusunu, Polonya’ya giriş yapmak için sahip olduğunuz vize süresinin dolması nedeniyle yapmak durumundasınız ve Polonya’da oturum izni sahibi olduğunuz sürece, tekrar tekrar vize almak durumunda da kalmazsınız. Dolayısıyla kendinize bir nevi Polonya kimliği çıkarmış olursunuz… Oturum izni başvurusu, başvuru sebebinize bağlı olarak genellikle Polonya sınırları içinde yapmanız gereken bir işlem iken, Evlilik veya Aile Birleşimi gibi bir sebebiniz var ise, Türkiye’deki Polonya Konsolsoluğu aracılığı ile de yapabileceğiniz bir işlemdir.
Kısacası Polonya oturum izni; ister öğrenci olun ister çalışın fark etmez, vize süresi kısa olan ve Polonya’da 3 aydan daha uzun süre ikamet etmeyi düşünen herkesin başvurması gereken bir izin türüdür.
Polonya Oturum İzni Türleri
Polonya oturum izni türleri, genel anlamda 5 ana bölümden oluşur. Birazdan okuyacağınız izin türlerinin yanı sıra; Mültecilik, Göçmenlik gibi başka sebepler ile de oturum izni alabilmeniz mümkün. Ancak profesyonellik isteyen bu tip başvuruları uzman biri ile yapmanız gerekir…
+ Eğitim Amacıyla Alınan Polonya Oturum İzni
Polonya’da Eğitim almak amacıyla bulunan Hazırlık Kursu, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora ve eğer ihtiyaç duyarlarsa Erasmus öğrencileri için yapılan oturum işlemidir. Eğitim aldığınız Üniversiteden alacağınız öğrenci belgesi, bankada geçiminizi sağlayacak kadar paranızın olduğunu gösteren banka hesap dökümü, sağlık sigortası… gibi bazı belgelere ihtiyaç duyacaksınız.
+ Çalışma Amacıyla Alınan Polonya Oturum İzni
Polonya’da Çalışmak amacıyla bulunan kişilerin, Polonya Çalışma İzni alabilmeleri için öncelikle işe girmek istedikleri şirketteki muhasebe departmanından bazı belgeleri alması gerekiyor. Ayrıca işveren, Polonya çalışma bakanlığının zorunlu kıldığı bazı evrakları tamamlamalıdır.
İşverenin size vereceği aylık maaş ve diğer hizmetler, sizin başvurduğunuz işte hangi pozisyonda çalışacağınız… gibi konular önem taşır. Yani Polonya’da çalışma izni alma süreci, işçi ve işverenin beraber hareket etmesi ile sonuca ulaşan bir konu. Ayrıca Polonya oturum İzni’nin süresi, alınmış olan Polonya Çalışma İzni süresi kadardır.
+ Ticari Faaliyet Amacıyla Alınan Polonya Oturum İzni
Esasında Çalışma Amacıyla Alınan Oturum İzni prosedürüne çok benzeyen bir süreçtir. Polonya‘da bir firmanız var ise ya da firma ortağı iseniz, sahip olduğunuz Çalışma İzni ile başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sahibinin aylık gelir düzeyi ve şirketinin yıllık ekonomik göstergeleri de belgelenmelidir.
+ Aile Birleşimi Amacıyla Alınan Polonya Oturum İzni
Polonya oturum kartı ya da Polonya Çalışma İzni olan kişilerin, bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocuğu var ise bu izin tipine başvuruda bulunabilir. Sizin maddi gelirinizin ailenize bakmak için yeterli olup olmaması önemli bir rol oynayacaktır. Ayrıca Aile Birleşimi dolayısıyla alınmak istenen oturum iznine Türkiye’deki Polonya Konsolosluğu ile de başvurabilirsiniz.
+ Evlilik Amacıyla Alınan Polonya Oturum İzni
Eğer bir Polonya vatandaşı ile evli iseniz, başvurabileceğiniz izin tipidir. Polonyalı yetkililerini, evliliğinizin gerçek olup olmadığına inandıra bilmeniz için, bir dizi mülakata tabi tutulacaksınız ve yetkililer size eşinizle ilgili sorular yöneltilecektir. Evliliğinizin gerçek olduğuna ikna olan yetkililer, size öncelikle 1 yıllık oturum izni verecek ve bu 1 yılın sonunda evliliğiniz devam ediyor ise ek olarak 2 yıla kadar Oturum izni verilecektir.
Evliliğinizin 3 yılı doldurması ve bu 3 yıl boyunca en az 2 yıl oturum kartı ile Polonya’da ikamet ettiğiniz taktirde, yetkililer tarafından size Daimi yerleşim izni (Daimi oturum kartı) verilecektir. Evlilik amacıyla almış olduğunuz oturum kartı sayesinde, istediğiniz herhangi bir işte Çalışma İzni almanıza gerek kalmadan çalışabilirsiniz. Ayrıca evlilik dolayısıyla alınmak istenen oturum iznine Türkiye’deki Polonya Konsolosluğu ile de başvurabilirsiniz.
Bir Polonya vatandaşıyla evlenme ve Polonya‘ya yerleşme düşüncesi içerisindeyseniz, bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Çünkü yazımın devamında nikahtan sonra Polonya’da evlilik nedeniyle Oturum İzni alma işlemleriniz için gerekli tüm bilgileri sizinle paylaşacağım. Umarım işinizi kolaylaştırır. Polonya vatandaşı ile evlilik yaptınız, fakat…
Polonya Oturum İzni Başvurusu Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Polonya oturum izni başvurularını, Polonya’da yaşadığınız şehirdeki bağlı bulunduğunuz valiliğe, yani Lehçe ismi ile Urząd Miasta‘ya (Okunuşu: Urjont Miasta) yapmanız gerekiyor.
- Polonya oturum kartı başvurularını, bizzat başvuru sahibi ya da başvuru sahibi tarafından resmi olarak vekalet ile yetkilendirilmiş kişiler yapabilir.
- Polonya oturum izni başvurularını yapabilmek için, başvuru sahibinin bizzat Polonya’da bulunması gerekir.
- Polonya oturum kartı başvurularını yaparken, başvuru sahibi, pasaportunun orjinalini sunmak zorundadır.
- Polonya oturum kartı başvurusu sırasında, sahip olduğunuz vizenin geçerlilik süresi sona erer ise, başvuru yaptığınız resmi binadaki yetkili ile konuşmalı ve pasaportunuzun herhangi bir sayfasına DAMGA bastırmalısınız. Bu damga sayesinde Oturum kartınız çıkana kadar Polonya’da yasal olarak kalabilirsiniz. Oturum kartınızı teslim alana kadar Polonya dışında herhangi bir ülkeye seyahat etmeniz yasaktır.
- Polonya oturum kartı başvurunuz sırasında sizden ikametgah belgesi istenecektir. Polonya’da Ev kiralamış iseniz, ev sahibinizle bu durumu konuşarak kira kontratı istemeyi unutmayın. Eğer öğrenci olarak Polonya’daki herhangi bir yurt’ta ikamet ediyorsanız, yurt müdürü ile konuşmalı ve yurtta ikamet ettiğiniz belgeleyen dökümanları almalısınız.
POLONYA’DA EV KİRALAMA | POLONYA EV KİRALARI
Polonya’ya her ne amaçla gelmiş olursanız olun, temel barınma ihtiyacınızı bir şekilde karşılamanız gerekecektir. Özellikle Polonya’da öğrenci olmanın en büyük avantajlarından birisi, sizlere üniversite tarafından sunulan uygun fiyatlı yurt olanaklarıdır. Ancak Polonya’da öğrenci olmayanlar, Polonya’da öğrenci yurtlarından sıkılanlar, Polonya’da aile kuranlar, yani kısacası…
- Polonya oturum kartı başvurunuz sırasında yetkililere kesinlikle doğru bilgiler vermek zorundasınız! Herhangi bir suç, sabıka kaydı, nafaka gibi önem arz eden durumunuz var ise, başvurunuz sırasında yetkililere bilgi vermelisiniz. Aksi halde hakkınızda yapılacak araştırma sonucu eksik bilgi verdiğiniz tespit edilirse, Polonya’daki tüm haklarınızdan mahrum kalabilirsiniz.
- Polonya oturum kartı, size Schengen üyesi ülkelerinde 6 ay içinde 90 günden uzun olmamak şartıyla dolaşım hakkı sağlar.
- Polonya oturum kartı başvurusunu 5 yıl üst üste yaparsanız eğer, Polonya’da kalıcı oturum izni için başvuruda bulunma hakkı elde edersiniz. Ancak kalıcı oturum izni başvurusunda bulunanların, tek seferde 6 aydan fazla Polonya dışında kalmamış olması gerekir. Ayrıca Polonya sınırları dışındaki kalışlarınızın toplamı da 10 ayı (305 günü) geçmemelidir.
- Polonya oturum izni, Polonya içerisindeki tüm bankalarda ve resmi dairelerde kimlik yerine geçtiği için rahat rahat kullanabilirsiniz.
- Polonya oturum kartı başvurusunu, Yeşil Pasaport sahipleri de yapabilir.
- Polonya oturum kartı başvurusunu Avrupa Birliği Vatandaşları da yapabilir.
- Polonya’daki ikamet adresiniz değiştiğinde, Oturum kartının kaybolması ve çaldırılması durumunda, öğrenci iseniz öğrenciliğinizde herhangi bir değişiklik olduğunda ya da oturum kartı almak için sunmuş olduğunuz bilgilerde değişiklik olduğunda, mutlaka Polonya yabancılar ofisine ya da oturum kartına başvurduğunuz resmi daireye bildirmek zorundasınız!
Diğer Polonya Oturum İzni İşlemleri
Polonya Oturum İzni konusunda yazdığım ve merak ettiğiniz tüm sorulara cevap olabilecek tüm yazılarımı, Polonya Oturum İzni İşlemleri başlıklı yazımda toplu bir şekilde bulabilirsiniz…
Polonya oturum izni ya da başka bir deyişle Polonya oturum kartı, oldukça önemli bir konu olmasına rağmen maalesef bazı danışmanlık firmaları tarafından sıkça suistimal edilebilen bir konudur. Polonya’ya eğitim, çalışma, evlilik gibi çeşitli sebeplerle gelecek olan insanların, Polonya oturum izni konusunda en doğru bilgiye ulaşabilmeleri için elimden geldiğince detaylı yazılar yazıyorum….
Umarım POLONYA OTURUM KARTI | POLONYA OTURUM İZNİ başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Bu yazıdan arkadaşlarınızı da haberdar etmek için aşağıdaki sosyal paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz.
Selamlar,
Bilgilendirici paylaşımlar için teşekkür ediyorum.
Nasipse 2018 başında eşim ve çocuğumla wroclaw’a geleceğiz.
Anladığım kadarıyla work permit’im ve d-type national visa’am olduğu halde oturum iznine de başvurmam gerekecek. Oturum izni için iki seçeneğim olduğunu okudum.
1. Karta Pobytu
2. Blue Card.
Bunlardan hangisine başvuru döküman ve bekleme süreci daha kolaydır? Hangisi daha avantajlıdır. Sizin tavsiyeniz hangisine başvurmamız yönünde?
Bu karara göre buradan gerekli dökümanları tedarik edip gideceğiz.
Yardımlarınız için teşekkürler saygılarımla.
Merhabalar,
Benim de yaşadığım Polonya’nın en güzel şehri Wroclaw’a şimdiden hoşgeldiniz 🙂
Bahsettiğiniz gibi çalışma izni dolayısıyla alacağınız vize ile geldiğinizde, oturum izni alabilmeniz için karşınıza 2 seçenek çıkacaktır ve her ikisinin de farklı başvuru prosedürü ve avantajları vardır.
1. Oturum Kartı (Karta Pobytu): Oturum kartı başvurunuzu, çalışmaya başlayacağınız iş yerinden alacağınız çalışma belgeleriyle yapmanız gerekmekte. Buna ek olarak genel olarak prosedürü ve gerekli belgeleri bu yazımda görebilirsiniz: https://www.polonyadayiz.com/polonya-oturum-izni-islemleri/
2. Blue Card: Bu kart, ilk maddede belirttiğim Oturum Kartı ile genel olarak aynı imkanları size sunmaktadır ve başvuru aşaması da benzerdir. Blue Card’ın en büyük avantajı ise, kalıcı oturum alabilmeniz için toplamda 2 seneyi doldurmanın yeterli olmasıdır. Yani Polonya’da kalıcı oturum izni almak istiyorsanız eğer, ilk maddede belirttiğim Oturum İzni başvurusu ile 5 seneyi doldurmanız gerekirken; Blue Card ile toplamda 2 seneyi doldurmanız yeterli olacaktır.
Blue Card avantajlı görünse de, bu kartı alabilmek için daha zorlu şartları yerine getirmeniz gerekecektir. Blue Card hakkındaki oldukça detaylı yazımı yakın zamanda site içerisinde bulabileceksiniz, ancak başlıca sahip olmanız gereken profil şu şekilde olmalı:
a. Avrupa Birliği vatandaşı olmamak
b. Üniversite mezunu olmak
c. Kalifiye eleman olmak. Yani, yaptığınız işte gerçekten uzman olmanız ve bu alanda aranan kişi olmanız gereklidir.
d. İş sözleşmesi sahibi olmak.
e. İş sözleşmesinin içeriğinde ise, alacak olduğunuz maaş mutlaka ama mutlaka yazmalıdır. Alanınızda uzman olduğunuzun bir diğer göstergesi olan maaş, Polonya şartlarında en az 7-8 Bin PLN civarında olmalıdır.
Tabi ki şartlar uzar gider, ancak dikkat etmeniz gereken nokta, Blue Card almaya hak kazanan kişilerin Avrupa’ya ve birliğe yüksek katkı sunmaları gerekmektedir. Dolayısıyla profiliniz gerçekten iyi ve alanınızda uzman iseniz, Blue Card başvurusu yapmanızı öneririm 🙂
Merhaba benim bir sorum olacaktı. Erkek arkadaşım Polonya’da çalışıyor ve eylül ayının başında oturum için başvuru yaptı. 1 yıllık çok girişli vizesi var ama 90 günlük süreyi de doldurdu 180 gün içinde. Kasım ayında ikinci 180 günlük dönem açılacak o süre içinde Türkiye’ye gelebilir mi? Yoksa vizesi olsa da olmasa da çıkış yapması yasak mı?
Merhabalar,
Normalde eğer vize geçerlilik süresi dolmuş ise ve halihazırda geçerli bir vize yoksa, oturum izni başvurusu yapıldıktan sonra Polonya sınırları dışına çıkılmaması gerekir. Ancak sizin durumunuzda Kasım ayının 2. haftasından itibaren (180 günlük dönem yenileneceği için), oturum izni başvurusu yapılmış olmasına rağmen, geçerli bir vize olduğu için rahat bir şekilde Polonya’ya giriş çıkış yapılabilir 🙂
Dikkat etmeniz gerek ise; Halihazırda bir oturum izni başvurusu yapılmış durumda ve başvurunuzda belirttiğiniz yazışma adresinize zaman zaman valilik tarafından posta gönderilebilir. Gönderilen postaların içeriğine bağlı olarak genellikle 1 hafta içinde yanıtlanması gerekir. Dolayısıyla Polonya’da olmadığınız süre dahilinde önemli bir evrak adresinize gönderilirse ve zamanında yanıtlamaz iseniz sorun yaşayabileceğinizi belirtmek isterim.
Çok teşekkür ederim gerçekten. Günlerdir bunun cevabını almaya çalışıyorduk. Tam emin olmak için soruyorum çünkü mühim bir konu sizinde bildiğiniz üzere. Çıkış yaptığı taktirde ikinci dönem açılınca, oturum başvurusu iptal olmuyor yani hiçbir sorun olmuyor posta göndermeleri dışında doğru mudur?
Rica ederim 🙂 Dediğiniz gibi vizesi olduğu için Polonya’da çıkış yapsa bile oturum izni başvurusu iptal olmaz, sadece posta gönderilmesi durumuna dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Çok çok teşekkür ederim cevabınız için 🙂
Rica ederim, aklınıza takılan olursa çekinmeden yazabilirsiniz 🙂
Merhabalar,
Oturum kartı başvurunuz sonuçlanmadan Polonya dışına çıkmamanız gerekir. Zorunlu nedenlerden dolayı çıkmak isterseniz ise, valilikten almış olduğunuz “oturuma başvurduğunuzu gösteren kağıt” ile beraber ülkeden çıkış yapabilirsiniz. Bu durumda oturum izni başvurunuz otomatik olarak iptal edilecektir.
Merhabalar,
Oturum izni başvurusunu yaptıktan sonra iş değiştirdiyseniz, bu değişikliği en geç 1 ay içerisinde bağlı bulunduğunuz valiliğe bildirmekle yükümlüsünüz. Dolayısıyla ilk başvurunuzda yer alan şirket ile, yeni işe girdiğiniz şirketin bilgilerini valilikten değiştirmeniz gerekecektir. Kısacası iş değiştirmeniz mümkündür 🙂
Merhaba,
Öncelikle bu yararlı yazınız için teşekkür ederim.
Polonyaya 1 dönemlik erasmus hakkı kazandım ama bunu uzatıp 2 dönem yapmak istiyorum. Vizemi çoktan aldım ama şubatta bitiyor. Tekrar vize almamak için ilk gittiğimde oturum kartımı 1 yıllık almak istiyorum. Fakat vizem şubatta bitecek, ben bahar dönemi ülkeden giriş çıkış yaparken bi sorunla karşılaşır mıyım? Yoksa vize yerine oturum kartımı göstermem yeterli olur mu?
Teşekkürler.
Merhabalar,
Sorunuzu bu bölümde cevapladım 🙂 https://www.polonyadayiz.com/soru_cevap/soru/polonyada-vize-uzatmak-mumkun-mu
Kolay gelsin.
Finlandiya’da yaşamak istiyordum fakat son zamanlarda büyük bir zorluk var Finlandiya konusunda ve yengem (Finli), su değirmenleri de satan bir kimyasal firmasının Finlandiya’da takım sorumlusu. Onunla konuştuğumda, kendilerinin Fin müşterilere hizmet verdiğini fakat şirketin merkezi olan Polonya’da mutlaka bana bir yer olabileceğinden bahsetti. Böyle bir durumda, ne gibi bir yol izlemem gerekli? Öncelikle şirket ile görüşülüp, olumlu bir durum olursa, Polonya’ya normal vize ile gidip, bitmesine yakın oturma izni başvurusu mu yapmalıyım?
Ayrıca bir adet İngilizce eğitim veren 4 yıllık üniversite mezunuyum (Denizcilik İşletmeleri Yönetimi). Açıköğretim’den 2 yıllık Sosyal Hizmetler bölümü mezuniyetim daha mevcut.
Hali hazırda da 1 yılı kalan bir 2 yıllık Açıköğretim Lojistik bölümü eğitimim daha mevcut. Çok fazla iş deneyimim yok. O sebeple Polonya’ya gitmeden önce bir süre TR’de çalışmam iyi mi olur (Amazon’da çalışma imkanım var). Yoksa sorun olmaz mı?
Son olarak da biliyorsunuz İngilizce kanıtlamak için IELTS tarzı sınavlar var. IELTS sınavına girip belge almak, avantajıma olur mu bu süreçte?
Teşekkürler.
Merhabalar,
Geç yanıt için kusura bakmayın lütfen. Bahsettiğiniz gibi, eğer Polonya şirketi Finlandiyalı şirketle partner olarak çalışmalar yürütüyorsa, tanıdığınızın da tavsiyesini kullanarak Polonyalı şirkete iş başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Bu konuda yazdığım yazımı inceleyebilirsiniz: https://www.polonyadayiz.com/polonya-calisma-izni-polonya-calisma-vizesi/
Bazı şirketler iş deneyimine çok dikkat ederken, bazı şirketler deneyimsiz insanları da yetiştirmek üzere istihdam edebiliyor. Dolayısıyla bahsettiğiniz şirketle iletişime geçmeniz ve açık pozisyondaki iş gereklilikleri hakkında bilgi edinmeniz önemli 🙂 Size verecekleri cevaba göre Türkiye’de çalışmaya ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.
Tabi ki Polonya’da ve genel olarak yurtdışında çalışabilmeniz için İngilizceye veya o ülkenin diline hakim olmanız beklenir. Dolayısıyla Polonya için IELTS-TOEFL-BULATS benzeri uluslararası geçerliliği olan sertifikaların işinize çok yarayacağını düşünüyorum.
İlk defa Polonya’ya gitmek istiyorum gitme sebebim orada kalıcı bir şekilde ticaret yapmaktır ancak ilk olarak bölgeyi gezip analiz etmek olacak . Bu durumda Nasıl vize alabilirim?
Merhabalar,
Eğer amacınız bölgeyi keşfetmek ise, Polonya Schengen Vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru formunuzu doldururken ne gibi konulara dikkat etmeniz gerektiğini, bu yazımda görebilirsiniz: https://www.polonyadayiz.com/polonya-c-tipi-schengen-vize-islemleri-hakkinda-her-sey/
Merhaba,
Evlilik icin Polonya’da bulunuyorum. Evlilik tarihimiz 14 Ekim fakat evlilik hazirliklari icin burada kalmam gerekiyor. Bu yuzden gecici oturum iznine basvuracagim. Bu gecici oturum karti alabilmek icin gecerli bir sebep midir? Cunku 90 gunluk ulkede kalma suremin 60 gununu yakinda dolduracagim ve Turkiye’ye donmek zorunda kalacagim.
Bu konuda aklima takilan sorular var, mazowieckie.pl adresinden gerekli belgeleri inceledim. Banka hesabi acip, kendi idame ettirecek bir meblag gostermem gerekiyor, banka icin bir oneriniz var midir? Saniyorum bircok banka hesap acabilmek icin oturum karti istiyor.
Saglik sigortasi konusunda PZU demissiniz 2 yil once, hala bu gecerli mi? Sigorta icin belirli bir sure var mi? Yani 1 yillik yaptirmam sart mi?
Aklima takilan en onemli soru ise ikamet belgesi, yani burada yasadigimi ispat etmem gerekiyor. Su an nisanlimin annesi ile yasiyoruz, bunu nasil ispat edebilirim?
Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim.
Merhabalar,
Öncelikle şimdiden mutluluklar diliyorum 🙂
Bahsettiğiniz gibi düğün hazırlıkları yapmak amacıyla Polonya’da ikamet edebilmeniz için, geçici olarak oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu amaçla valiliğe giderek durumu açıklamalı ve vize süreniz dolmadan başvuru işlemlerinize başlamalısınız. (Son günlere bırakırsanız sorun yaratabilirler) Bkz: https://www.polonyadayiz.com/polonyada-evlilik-polonya-vatandasi-ile-evlilik/
Ayrıca Polonya Oturum İzni İşlemleri konusunda yazdığım ve izlemeniz gereken adımları bu yazımda bulabilirsiniz: https://www.polonyadayiz.com/polonya-oturum-izni-islemleri/
Dediğiniz gibi, Oturum kartı başvurunuz için banka hesabı açmalısınız. Banka hesabınızı sade Pasaportunuz ile de açabilirsiniz. Bazı bankalar Oturum İzni istese de, birçok banka sadece pasaport kabul ediyor. ING BANK, BANK WBK ve MILENIUM BANK tavsiyemdir. Ayrıca “Polonya’da Bankacılık İşlemleri” konusunda detaylı bir yazı, yakın zamanda site içerisinde olacaktır.
Polonyadayiz.Com içerisinde 2014 yılından bu yana yazılar yazıyorum ve ilk yazdığım yazı ile son yazım arasında güncellik bakımından hiçbir fark yoktur 🙂 Dolayısıyla yazıyı yazma tarihi eski bile olsa, sürekli güncelleme yapıyorum.
Sağlık sigortası konusunda her zaman PZU ve NFZ isimli kurumları öneriyorum. Özellikle de öğrenci ve çalışanlar için en iyi sigorta firmalarıdır. Bu arada sene sınırlaması yoktur genelde ama size önerim 1 senelik yaptırmanızdır.
Siz henüz evli olmadığınız için, size yüksek ihtimalle geçici bir izin verilecektir. Dolayısıyla şu anda nişanlınız ile beraber ikamet ettiğinizi göstermeniz yeterli olacaktır. Bu nedenle nişanlınızın size bir nevi kefil olması gerekecek. Dolayısıyla geçici oturum için başvurunuzu yaparken nişanlınızla ve kendisinin ikamet izni ile beraber gitmenizde yarar var. Oturuma başvururken yetkili size gerekli tüm evrakları verecektir.
Umarım yeterli bilgi verebilmişimdir. Aklınıza takılanları sormaktan çekinmeyin lütfen. Tekrar mutluluklar ve başvurunuzda kolaylıklar dilerim 🙂
Merhabalar,
Oturum izniniz çıktıktan sonra belirli bir teslim alma süresi var dediğiniz gibi. Ayrıca Oturum izni için karar mektubu hazırlanana kadar da Polonya dışına çıkmak yasaktır. Ancak bu konuda net olmamakla birlikte bildiğim kadarıyla 3 ay süreniz var. Oturum izniniz çıktığı halde tekrar vize alarak Polonya’ya gelmenizden dolayı sorun yaşayabilirsiniz diye düşünüyorum. O yüzden en iyi ve net bilgiyi valiliğe giderek öğrenmelisiniz.
Merhaba. Erkek arkadaşım Polonya’da ögrenci. Oturum kartı almak icin 4 şubatta başvurdu. Ancak kartın Mayısa bile yetisemeyebilecegini soylemisler şubede. Bu ışlemi hızlandirmak icin yapilabilecek bir sey var mı? Askerlik işlemlerini halletmesi icin Turkiye’ye gelmesi gerektigi soylendi. Ancak vizesi 14 subatta bitiyor. Oturum kartına başvurmuşken tekrar vize başvurusu yapabilir mi Türkiye’ye gelip ya da Polonya’dan çıkış icin herhangi bi izin alabilir mi?
Merhabalar,
Oturum Kartı alma işlemleri genellikle 1,5-2 ay gibi bir süreçte sonlanır. Oturum kartı alma işlemlerini hızlandırabilmek ise pek mümkün değildir. Yani vefat, yaralanma, terör saldırısı gibi çok çok acil konular olmadığı sürece de işlemlerinizi hızlı yapmayacaklardır. Ancak yine de erkek arkadaşınız valilikteki yetkiliyle direkt konuşabilir ve askerlik işlemlerinin çok acil olduğunu, bir an önce Türkiye’ye gitmesi gerektiğini söyleyebilir. (Yine de çok işe yarayacağını sanmıyorum)
Bu konu hakkında daha önce sorulan sorulara bakabilirsiniz:
https://www.polonyadayiz.com/soru_cevap/soru/oturum-izni-cikmadan-turkiyeye-gidilir-mi
https://www.polonyadayiz.com/soru_cevap/soru/oturum-izni-olmadan-turkiyeye-gitmem-gerekiyor
Oturum kartına başvurmuş iken Türkiye’ye geri dönerse eğer, Oturum başvurusu iptal edilecektir. Ancak size tavsiyem, Oturum işlemlerini valilikteki yetkili kişiye de bildirerek durdurması çok iyi olacaktır. Habersiz yapılan işlemlerde bazen sorun yaşayabiliyorsunuz. Dolayısıyla erkek arkadaşınız 14 Şubat’tan önce Türkiye’ye gidebilir ve Polonya vizesi için başvuru yapabilir. Erkek arkadaşınızın elindeki vize 14 Şubat’a kadar geçerli olduğu için, bu tarihe kadar Polonya’ya giriş-çıkış yapmasında sakınca yoktur.
Merhabalar Polonya’da öğrenciyim, ben daha önce oturum kartına başvurmuştum ve henüz beklemekteyim. Ben Polonya’daki eğitimim bırakıp Yunanistan’ a çalışmaya gideceğim. Fakat bu durum bana Yunan vizesi başvurumda sorun olur mu ? Yani Polonya’da şuan yapılmış bir oturum izni başvurum beklemekte bu bir sorun olur mu ? Eğer Polonya oturum izni iptali için dilekçe yazmam gerekiyorsa bir örneği mevcut mudur? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar,
Öncelikle şunu söyleyeyim; Polonya’da eğer vizeniz olmadan yani sadece Oturum Kartı alarak kalıyorsanız eğer, yapacağınız adres değişikliği, okul değişikliği, okul bırakma, okul dondurma, evlilik, çalışma, iş değişikliği… gibi değişiklikleri mutlaka valiliğe bildirmeniz gerekiyor!!! Siz okulunuzu bırakacağınız için de mutlaka ama mutlaka valiliğe gitmenizi öneriyorum. Daha önce bu sorunu yaşadığım için, ne kadar problem yaşayabileceğinizi tahmin edebiliyorum 🙂
Ancak eğer Polonya’ya vize ile gelmişseniz, yani Oturum Kartı ile Polonya’da ikamet etmiyorsanız eğer ve hala vizeniz bitmemiş ise, Yunanistan’a gidip çalışmanızda sakınca yoktur diye düşünüyorum.
Yunanistan’dan sonra Polonya’ya tekrar geri dönecekseniz eğer; Yunanistan’da olacağınız için şu anki başvurunuza ait bilgilendirme mektuplarından, eksik evrağınız olup-olmadığı bilgisinden mahrum kalacaksınız. Dolayısıyla Polonya’ya tekrar dönecekseniz eğer, size tavsiyem Oturum Kartınızı aldıktan sonra gitmenizdir.
Bu arada okul kaydınızı silerseniz eğer, eğitim aldığınız okul, sizin artık öğrenci olmadığınıza dair bir bildiriyi valiliğe gönderecektir. Daha sonra ise valilik sizinle iletişime geçer ve neden okulu bıraktığınızı öğrenmeye çalışır. Eğer size ulaşamazlar ise, Oturum Kartınız iptal edilir…
Umarım yeterince açıklayabilmişimdir 🙂 Eğer durumunuzu tam olarak yazabilirseniz daha iyi yardımcı olabilirim sanırım.
Merhabalar. Polonya’da yuksek lisans ogrenimim icin bulunuyorum. Krakow sehrindeyim. Bir suredir stajyer olarak calistigim sirket bana tam zamanli kontrat onermek istiyor. Karta Pobytu uzerinde Calismaya Izni Vardir ibaresi yer aliyor. Full-time yuksek lisans ogrencileri Tam zamanli olarak bir sirkette calisabilirler mi ? Daha onceden Turk arkadaslardan duydugum sadece Yari zamanli olarak calisabilir soylentileri kafami akristirmis durumda. Bu konuda bir bilginiz var midir ?
Karta Pobytu üzerindeki çalışma izni ibaresi, sadece öğrenciliğiniz boyunca haftalık belirli bir süre çalışmanıza olanak verir (Part-Time) Ancak eğer Full-Time bir işte çalışacaksanız, işvereniniz tarafından sizin adınıza hazırlanan Çalışma İzni belgeleriyle beraber Oturum Kartı başvurusunda da bulunmanız gerekecektir 🙂 Zaten işvereniniz size kontrat önerdiği için, bu işlemlerinizi yapmada size yardımcı olacaklardır.
Çalışma İzni: https://www.polonyadayiz.com/polonya-calisma-izni/
Oturum Kartı: https://www.polonyadayiz.com/polonya-oturum-karti-polonya-oturum-izni/
Cok tesekkurler. Peki boyle bir durumda zaten su anda elimde olan Karta Pobytu’yu alip yerine yenisini mi veriliyor ? ve bu calisma izninin cikmasi tekrar 2-3 aylik bir surec mi alacaktir veya calisma izni cikana kadar mevcut kart ile calismaya devam edilebilir mi ?
Rica ederim 🙂 İşvereninizin hazırlayacağı dökümanları, daha önce kart almak için hazırladığınız dökümanların içine katarak tekrar başvuru yapmanız gerekecektir. Bu süreç de yaklaşık 1,5-2 ayı bulan bir süreç. Bu süre içinde işvereniniz sizi istihdam edebilir, tabi ki yasal olmadan. Bunu yapanlar var açıkçası 🙂
Bu yeni başvurunuzu süresince elinizdeki Oturum Kartı sizde kalacağı için, çalışma izni çıkana kadar mevcut kartı kullanabilirsiniz.
Merhaba ben ve arkadaşım 45 gün önce parmak izlerimizi vermek sureti ile işlemlerimizi tamamladık ama genelde herkese eksiklerle alakalı bir kağıt geliyormuş bize gelen giden bir şey yok elimizde bir takip numarası var ancak nereden takip edeceğimizi bilmiyoruz bir biilginiz var ise yardımcı olursanız sevinirim saygılar…
Merhabalar,
Oturum kartına başvurunuz sırasında verdiğiniz adrese, eğer evraklarınızda eksiklik varsa, bu evrakların neler olduğunu yazan bir mektup gönderilir. Eğer eksiklik yoksa zaten size direkt olarak “Decision” yani “Karar” mektubu gönderilir.
Başvurunuzun üzerinden 45 gün geçtiğine göre, sanırım artık mektup gönderilmek üzeredir. Valiliğe giderek başvurunuzun hangi aşamada olduğunu sormanızı öneririm size. Maalesef bazen eve mektup göndermeyi atlayabiliyorlar 🙂
Elinizdeki takip numarasını http://www.migrant.info.pl internet adresinde kullanabilirsiniz. Ancak bu yeni bir uygulama olduğu için henüz deneme fırsatım olmadı. En kısa zamanda deneyerek, tam olarak hangi bölümden kontrol edebileceğiniz konusunda detaylı bir yazı hazırlayacağım 🙂
Merhaba arkadaslar. Krakow’da Master yapmak icin bulunuyorum. Kart basvurusunu 2 ay once yaptim, belgelerimi kaybettiler tekrar toparladim fakat cok ters birine geldigimden benden okulun basladigi gun ogrenci belgesi alip tekrar gelmemi istedi. Basvurumun uzerinden 2 ay gecti. 1 Ekim’de butun belgeleri tamamlayip Decision verecek kisiyle konustum ve herseyin tamam oldugunu soyledi. Fakat bu sure zarfinda bir is buldum ve Kasim ayinda baslamami istiyorlar. Sizce Kasim ayina kadar oturum kartim yetisir mi ? Yoksa butun belgeler yeni tamamlandigi icin tekrar 2 ay beklemek zorunda kalir miyim ? Sadece Decision ile ise baslayabilir miyim ?
Merhabalar,
Öncelikle geçmiş olsun, maalesef bazı çalışanlar bu şekilde terslikler çıkartabiliyor. Dosyanızı nasıl kaybettiklerini de anlayabilmiş değilim. Kasım ayının ortalarına doğru Oturum Kartınızı alabilirsiniz diye tahmin ediyorum ama size tavsiyem her hafta 1 kere sizin işlemlerinizi yapan yetkiliye uğrayın ve işlemlerinizin ne durumda olduğunu sorun. Burada amaç kendinizi hatırlatmak. Bence yapmanız gereken biraz üstlerine gitmeniz. Yani hem belgelerinizi kaybediyorlar hem de sizi tekrar 2 ay kadar bekletecekler. Bu arada sadece Decision ile de işe başlayabilirsiniz. Zaten Decision kağıdını aldıktan yaklaşık 2 hafta içinde de Oturum Kartınız elinize ulaşacaktır. Bu arada işvereniniz tarafından yapılması gereken bazı işlemler de var. Polonya Çalışma İzni başlıklı yazımdan detaylarına ulaşabilirsiniz. https://www.polonyadayiz.com/polonya-calisma-izni/
Teşekkür ederim cevabınız için. Bugün ofise tekrar gittim ve haftaya karar çıkacağını söylediler. Ayrıca bunun çok geç bir karar olduğunu dilersem Inspector’u şikayet edebileceğimi söyledirler. Ayrıca Mart 2015 yılından itibaren yapılan ilk başvurularda PESEL numarası vermeyi kaldırıldığını söylediler. Biraz saçma geldi çünkü PESEL numarası olmadan şirket benim adıma nasıl işlem yapabilir ?
Haftaya karar çıkacak olmasına sevindim 🙂 Inspector’u şikayet etmenizi ben de öneririm ama şimdiden söyleyim, Polonya’da işler cidden yavaş yürüyor. Dolayısıyla biraz uğraşacaksınız eğer şikayetinizde kararlıysanız.
Esasında Mart 2015’ten önce de ilk Oturum Kartı başvurularında PESEL verilmiyordu. yani zaten uygulanan bir kuraldı bu. Saçma olduğunu biliyorum ama çok da endişe etmenize gerek yok. PESEL olmadığı durumlarda Pasaportunuz ile birçok resmi işlemleri halledebilirsiniz.
Açıkçası çalışacağınız şirketin PESEL olmadan sizin adınıza işlem yapabilmesi biraz zor görünüyor; ancak merak etmeyin, bir şekilde çözülebilecek konular bunlar diye düşünüyorum. Örneğin PESEL numarasını henüz almamış bir arkadaşımı işçi gösterebilen kişiler var 🙂
Bu arada benim yaşadığım; ancak genel olarak yaşanıp-yaşanmadığını bilmediğim bir durum var. Polonya’ya ilk geldiğimde ben de Oturum kartına başvurmuştum; ancak PESEL numaramı, verdikleri kartın üzerine değil de ayrı bir mektup olarak göndermişlerdi. Benimle aynı anda başvuru yapanlara ise PESEL numarası gönderilmemişti. Nedenini hala anlayabilmiş değilim, belki biraz şans 🙂
Tekrar teşekkürler 🙂 Peki PESEL ve Kart olmadan sadece Decision ile Legal olarak işe başlamam herhangi bir sorun teşkil etmez mi ?
Rica ederim 🙂 Sorun olacağını düşünmüyorum. Zaten Decision verildikten yaklaşık 1-2 hafta sonra kartınızı da alabileceksiniz. Decision üzerinde yazan bilgiler de zaten size verilecek kartın üzerinde yazılanlarla birebir aynı olacaktır.
Bir de tabi işverenin sizin için hazırlatması gereken bazı çalışma evrakları da olacaktır. Bu detayları da işvereninizle konuşmayı ihmal etmeyin 🙂
Bu yıl 10.000 Euro göstereceğim. Bakalım daha fazla verecekler mi
🙂 10.000 Euro gayet yüksek bir rakam ama göz önüne aldıkları başka konular da var. Örneğin üniversite öğrencisiyseniz, üniversite’de kaç yıl okuyacaksınız gibi. Eğer 3-4 yıl üniversitede eğitiminiz devam edecekse zaten yüksek ihtimalle Oturum Kartınızı da 3-4 senelik vereceklerdir.
Master için Eylül ayı içinde Polonya’ya gideceğim. Yeşil Pasaportum var. 1 yıl daha süresi var. Vize almadan yeşil pasaport ile giriş yaparak, oturum kartı için başvurabilir miyim? Yoksa illa vize almam gerekiyor mu? 2. Sorum da eğer vize almam gerekmiyorsa mesela gittikten sonra 1 ay içinde gerekli belgeleri toplayıp başvuruyu yaptım diyelim, pasaportun 2 ay süresi kalıyor, bazı arkadaşlar 3. ayda alamadığını söylemişler. Başvuru yaptığım için ülkede kalabiliyor muyum?
Merhabalar, Yeşil pasaportunuz olduğu için Vize almanıza gerek yoktur diye biliyorum ama yine de VFS Global’i arayarak daha kesin bilgi almanızı öneririm. Eğer Yeşil pasaportunuz olduğu için Vize almanız gerekmeyecek ise; Oturum kartı başvurunuzda da sorun çıkmayacaktır. Vize almadan Polonya’ya girebildiyseniz zaten, Oturum Kartı başvurunuzda sizden Vize istenmeyecektir. Oturum kartı başvurusu sırasında zaten Polonya’da bulunmanız gerekiyor. Dolayısıyla geri kalan diğer evraklarınız yeterli olacaktır.
2. sorunuzu tam olarak anlayamadıysam da, sanırım şunu demek istediniz: Pasaport ya da vizenizin son bitiş gününe kadar Oturum Kartı başvurusu yapabilirsiniz. Yani örneğin siz pasaport ya da Vizenizin son gününde başvurdunuz diyelim, yetkililer Pasaport ya da Vizeniz’de yeterli gün kalmadığı için Pasaportunuzun içine bir “damga” basarlar ve Oturum Kartınızı alana kadar bu “damga” ile Polonya’da sorunsuz kalabilirsiniz. (Polonya dışına çıkamazsınız,sadece Polonya’da kalabilirsiniz)
Tekrar belirteyim, VFS Global’i arayarak en doğru bilgiyi edinebilirsiniz. Daha sonrasında kesin bilgiyi de bizlerle paylaşırsanız sevinirim. Umarım doğru anlamışımdır. Sormak istediğiniz başka bir konu olursa çekinmeyin lütfen 🙂
Schengen bölgesinde 90 gün süreyle vizesiz kalma hakkım var. Okula bu durumu anlattım onlar bana vizesiz gelip yasal kalışımın son gününde başvuru yapabileceğimi söylediler. Bunun üzerine arkadaşım VFS’ye vize başvurusuna gittiğinde onunla beraber gittim sormak için, açıkçası Polonya bankolarında görevli olanların pek bilgisi yoktu ama onlarda bu şekilde başvuru yapabileceğimi fakat gider gitmez belgeleri topladıktan sonra başvuru yapmamın daha sağlıklı olacağını söylediler.
2. Sorumu doğru anlamışsınız çok teşekkür ederim. Açıkçası ben şundan korkuyorum; ben direk Polonya’ya giriş yapmayacağım buradan Budapeşte gidip Schengen bölgesine oradan giriş yapacağım daha sonra Polonyada bu yasal kalış sürem bittiğinde onların bastığı damgadan diğer ülkelerin haberleri olmayacak sanırım sonuçta ve ben 90 gün içinde çıkış yapmamış olacağım schengen bölgesinden. Polonya’nın haberi var ama diğerlerinin, örneğin grdiğim ülke macaristanın bu damgadan haberi olmayacak ve çıkış yapmamış gözükeceğim bu sıkıntı yaratır mı diye endişleniyorum açıkcası.
Neyse artık sorucaz gittiğimizde onlarda açıklarlar inşallah gerekli bilgileri. Ben 1 ay içinde süreci bitireceğim buradan diğer arkadaşlara yardımcı olması için bilgilendirme yaparım. Teşekkürler sizede. bu 2. sorum etrafında anlattığım sorun ile ilgilide bir yorumu olan varsa lütfen fikir alışverişi yaparsak iyi olur.
Yeşil Pasaportunuz olduğu için 90 gün boyunca istediğiniz Schengen ülkesine giriş-çıkış yapabilirsiniz, bunda bir sınırlama yok dediğiniz gibi. Schengen bölgesine girişinizi yaptıktan sonra 90 gün içinde zaten Polonya’da olacağınızı var sayarsak bence bir sorun olmayacaktır. Zaten Polonya’dan Oturum Kartı da alacağınız için, zaten Schengen bölgesi bi ülke olan Polonya’dan size “izin” verilmiş olacaktır. Eski giriş-çıkışlarınızı sorun etmeyeceklerdir diye düşünüyorum.
Oturum Kartı işlemlerine çok erken başlamanıza gerek yok; ancak hazır bulunsun derseniz gelir gelmez evrakları toparlayabilirsiniz tabi ki. Daha önce sizler için hazırladığım “Gereken Belgeler” yazımdan sanırım yeterli bilgi edinebilirsiniz: https://www.polonyadayiz.com/oturum-karti-icin-hangi-belgeler-gereklidir/
Yine de 2. sorunuzu araştıracağım ve herhangi bir bilgi edinebilirsem sizi de bilgilendireceğim 🙂 Kolay gelsin işlemlerinizde.
Merhabalar.
21 ocakta oturum kartı için başvurdum aradan tam 3 ay geçti ama hala alamadım. Normal şartlarda bu kart ne kadar sürede çıkıyor?
Merhabalar,
Normal şartlarda en fazla 2 ay içinde kartınızı elinize almanız gerekirdi. Adresinize “Decision” yani ” Karar” mektubu geldi mi? Ve bu 3 aylık süreçte valilikteki herhangi bir yetkiliyle konuştunuz mu?
Merhabalar,
3000 euro gösterdiğim halde bana bu paranın yetersiz olduğunu daha fazla göstermen gerekeceğine dair mektup aldım 🙁 para gösterirken 3000’den fazla göstermeye bakın 🙁
Merhabalar,
Açıkçası çok şaşırdım, 3000 euro göstermenize rağmen kabul edilmemesi garip geldi bana. Daha önceki başvurularımda, eksik hiçbir belgem olmamasına rağmen, eksik belgelerimin olduğu konusunda bana da mektup yollanmıştı;ancak hemen yetkili kişiye giderek dosyamı kontrol ettirmiştim ve problem ortadan kalkmıştı. Açıkçası daha önce yazdığım gibi, işi sizin takip etmeniz çok önemli. Size tavsiyem zaman kaybetmeden yetkili kişiyi bulup, belgelerinizi kontrol ettirmeniz olacaktır. Ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum.
Merhabalar..
Öncelikle bilgi icin teşekkürler.
Ben poznandayım. Yüksek lisans yapıyorum. 3 hafta önce oturum Kartı icin başvurdum. Başvururken seyahat sağlık sigortamı verdim (ajans öyle soylemsıtı) fakat görevlı bayan Lehçe çevirisi Lazım dedi ama yine de aldı. Bi sorun olursa size haber verirler çevirisini getirirsiniz dedi,. Pazartesi gittim sordum bi sorun var mı diye. Ay sonuna kadar bekleyin mektup yollarlar dedi bayan. Sizce beklemeli miyim yoksa sigortamı lehçeye çevirip gidip teslim edebilir miyim ? Bi de seyahat sağlık Sigortası Başvuruda geçerli olmaz burada yeniden sigorta yaptırmam Lazım diye duydum, öyle mi gerçekten?
Merhabalar,
Sağlık sigortanızın Lehçe çevirisini kesinlikle bir an önce yaptırmalısınız. Oturum katrını veren kurumdan edindiğim tecrübeye göre; onlardan haber beklemeye kalkarsanız,çoğu zaman işleri “haftaya/gelecek aya gel” şeklinde yürüttükleri için ya onlardan haber alamıyorsunuz ya da uzunca bir süre beklemek zorunda kalıyorsunuz. Sonuçta da bu durum, oturum kartınızı en az 1 ay daha geç almanız demektir. Bence hızlı bir şekilde Lehçe tercümenizi yaptırın ve tekrar yetkiliye giderek dosyanızı kontrol etmesini söyleyin. Eğer eksik bir belge varsa hızlı bir şekilde tamamlamanızda fayda var.
Türkiyeden Polonyaya gelirken almış olduğunuz seyehat sağlık sigortanızı kabul edeceklerdir. En azından ben de dahil tanıdığım bir çok kişi, ilk başvurusunu yaparken sizin gibi seyehat sağlık sigortası ile yaptı ve sorunsuz bir şekilde oturum kartını aldı. (Standart 30.000 Euro’luk sağlık sigortasından bahsediyorum) Bu durum ilk başvurunuz için geçerli tabiki. Bir dahaki oturum kartı başvurunuzda Polonyadaki herhangi bir sigorta şirketinden sigortanızı yaptırmanız gerekecektir.
Umarım sorunsuz bir şekilde oturum kartınızı alabilirsiniz 🙂 görüşmek üzere…
Tekrar Merhaba,
Ben yurtta kaldığımdan dolayı yurtta kaldığıma dair belgemi aldım. Yurt yetkilisi belgeye kaşe imza falan attı, aynı şekilde bende attım. Ayrı olarak belediyeye gidip birşey yapmam gerekiyor mu? Tek bu kaldı. Yarın ya da diğer gün başvuruyu tamamlayacağım.
Merhabalar, cevabı biraz geç verdiğim için kusura bakmayın.
Bu aşamada yurttan almış olduğunuz belge ile beraber bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek adres beyanında bulunmanız gerekiyor. Hangi “Urjąd” yani “Valilik” olduğu maalesef aklıma gelmiyor; ancak oturum kartına başvurduğunuz binadaki yetkililer size nereye gitmeniz gerektiğini söyleyeceklerdir. Daha sonra ise belediyeden alacak olduğunuz belgeyi de, oturum kartı için başvurduğunuz binadaki yetkiliye vermeniz gerek. Gördüğüm kadarıyla başvuru aşamasını bitirmiş ve şu andan itibaren kartınızı bekleyeceksiniz sanırım. Bu arada eğer kart ücretini de ödemediyseniz, işleri hızlandırmak adına ödemenizde yarar var. (Eyaletten eyalete değişmekle beraber, Wroclaw’da 50 zloty)
Para göstermek yerine okula yaptığımız ödemenin belgesini göstersek. Zaten o da 3500 küsür euro idi. Benim gittiğimde gösterecek nakit bulamam 🙁 ..
Üzgünüm ama malesef yetkili kurumlar okula yaptığınız ödeme ile ilgilenmiyorlar, ülkede bulunacağınız süre boyunca hayatınızı idame ettirebileceğinizi kanıtlamanız açısından hesabınızda 3000 euro civarında parayı göstermek durumundasınız.( En azından 2500 euro ve üstü miktar göstermeniz halinde sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum). Zaten Oturum Kartı başvurunuz sırasında da hazırlamanız gereken belgeler arasında bu maddeyi de göreceksiniz.
Bunların amaçları zaten Polonya’da geçinecek parası var mı yok mu meselesi. Bankada para gösterme miktarı kişiden kişiye değişebilir diye düşünüyorum. Okulun 2 semester parasını ve konaklama ücretini peşin ödediğimi belgeledikten sonra, zaten banka hesabıma belli miktar para girişi olacak. Mantıken bu durumda kabul etmeleri lazım. Okul ücretini ödemişsin, harçlığın geliyor vs daha ne olsun :D.. Tabi bu benim kendi düşüncemdi. Oraya gidince bakacağız artık. 🙂
Yetkili kuruma oturum kartı için başvurunuzu yaparken istenilen belgeler arasına, hesabınızda bulunan miktarı gösteren banka makbuzunu da eklemeniz gerekmektedir. Açıkçası bugüne kadar banka’da söylediğim miktarda para göstermeden oturum kartı alabilen birini tanımadım; ancak denemek size kalmış tabi ki 🙂 Dediğim gibi; yetkili kurum sizin okula yatırmış olduğunuz paraya değil, 2 sömestır,yani 1 yıl boyunca yapacağınız tahmini harcamalarınızı karşılayacak miktara sahip olup olmadığınıza bakmaktadır. Dolayısıyla okul ücreti,konaklama gibi harcamalarınıza bakılmamaktadır.
Para işi tamam 😀 Okuldan belge alacağım. Sağlık sigortası için önerdiğin bir firma var mı?? Türkiye’de çektirdiğim 3 adet fotoğrafım var. Gerekirse burada da çektiririm. Birde burada yasa değişmiş. İstersen vizen bitime 1 hafta kala da başvuru yapılabiliyormuş. Ama daha erken yapmakta her zaman fayda vardır.
Para işinin halletmenize sevindim 🙂 Onlarca başka şirket arasından sanırım en ünlüsü olan ve benim de kullandığım PZU firmasını önerebilirim. En uygun tarifesi yaklaşık 400 złoty civarında (yıllık).
Düzeltme: Bu sene çıkarılan yasaya göre artık, oturum kartı başvurularınızı 45 gün öncesinden yapmanıza gerek kalmadı,vizenizin bitimine 1 gün kala dahi başvurunuzu yapabilirsiniz.
Yazıda gözden kaçırdığım bir ayrıntıydı, teşekkürler uyarı için.
Ben ayın 8’inde belgeleri teslim ettim. Parmak izine gideceğim bana belge vermişkerdi. O belgenin geçerliliği yedi gün mü?? Bana 15.12 do 21.12 yazmıştı
Parmak izinizi, başvurunuzu yaparken almış olmaları gerekirdi aslında ama sanırım size randevu vermişler. Eğer verdikleri belgede “15.12 do 21.12 ” yazıyorsa, bu tarihler arasında oraya gitmeniz gerekir;ancak verilen belgenin içeriğini görmeden kesin bir şey söyleyemem maalesef. Yine de elinizden geldiğince erken gitmenizi tavsiye ederim size. Her başvuru yapan kişiye özel olarak bütün belgelerinizin eksik olup-olmadığını kontrol eden bir yetkili atanır. Adresinize gelen mektup’ta da o kişinin ismi yazar. Direk o kişiye giderek eksik belgelerinizin olup-olmadığını kontrol ettirebilirsiniz. Parmak izinizi de aynı anda verebilirsiniz.