Polonya‘nın Suriyeli mülteciler konusunda nasıl bir tavır sergilediğini daha önce sizlerle paylaşmıştım. Ancak Polonya mültecileri neden istemiyor? sorusuna yeterince açıklık getirebilmek için, bu konuyu biraz daha derinlemesine araştırdım ve elde ettiğim bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Polonya mültecileri kabul edip-etmeme konusunda hep ayak direten tutumuyla, birçok ülkeden tepki toplamış ve en sonunda 7000 mülteci alma konusunda kararını açıklamıştı. Lech Walesa öncülüğünde başlayan Solidarnosc, yani Dayanışma Hareketi’nin en büyük temsilcisi olarak görülen ve bir zamanlar vatansız kalmış bir millet, neden savaştan kaçan insanlara kapılarını açmakta bu kadar zorlanıyor? Peki bu tutum Solidarnosc – Dayanışma ruhu ile ne kadar örtüşüyor? Gelin beraber Polonya mültecileri ‘nin durumuna biraz daha detaylı bakalım…
POLONYA SURİYELİ MÜLTECİLER KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?
Polonya Suriyeli mülteciler konusunda hiçte iç açıcı görüşlere sahip değil maalesef. Daha önce sizlerle Facebook ve Twitter hesaplarımızda da paylaştığımız gibi, Polonya hükümeti sadece 150 Suriyeli Hristiyan mülteci kabul etme kararı almıştı. Ancak Dünya genelinde yükselen tepkiler ve Suriyeli mültecilerin kaçak yollarla Avrupa’ya adeta akın etmesi sonucu…
Polonya Mültecileri Neden İstemiyor?
Polonya halkının tam 3’te 2’si, yani neredeyse %70’i Suriyeliler başta olmak üzere, mültecileri kendi ülkelerinde istemiyor. Bu günlerde takip ettiğim yerli-yabancı neredeyse bütün yayın organları bunun nedenini öğrenmeye çalışıyor diyebilirim.
Aslında Polonya mültecileri konusundaki krizi doğru analiz edebilmek için, biraz tarihe uzanmak gerekiyor. Tam 600 yıl önce, Polonya’nın asker ihtiyacını karşılamak için Polonya’ya göç eden ve bugün hala Polonya’nın tek Müslüman azınlığı olarak kültürlerini devam ettirmeye çalışan TATARLAR, dolaylı yollardan da olsa mülteci krizinin tam da ortasında yer alıyor desek yanlış olmaz sanırım. Polonya’da son günlerde Suriyeli mülteciler dolayısıyla yaşanan bazı İslam Karşıtı gösterilerden bir şekilde etkilenecek olan bir azınlık Tatarlar… Tatarlar konusundaki detaylı yazımı okumak isteyebilirsiniz;
POLONYA’NIN TEK MÜSLÜMAN AZINLIĞI TATARLAR
Polonya‘ya geldiğim günden beri, hakkında en çok yazmak istediğim konulardan bir tanesi de Polonya tatarları idi. Hatta Polonya‘ya gelmeden önce, Polonya‘da tatar yaşadığını bile bilmiyordum. Tabi ki tatarlar hakkında detaylı bir araştırma yaptım ve sizlere de Polonya‘nın tek Müslüman azınlığı olan tatarları biraz da olsa tanıtmak istiyorum… Yakın zamanda, Polonya hakkında…
Polonya’da Tatarlar haricinde, ülkelerindeki savaştan kaçarak Polonya’ya sığınmış çoğu Ukraynalı ve Çeçenistanlı yaklaşık 1500 mülteci, halihazırda Polonya’da bulunan toplam 11 kampta yaşamlarını sürdürüyor… 38 Milyonluk bir ülkede sadece 1500 mülteci olması da ayrı bir tartışma konusu.
Ukraynalı mültecilerin, Polonya kültürüne oldukça yakın bir milletten gelmesi ve hristiyan olmaları dolayısıyla çok tepki çekmedikleri biliniyor. Ancak bir diğer azınlık olan Çeçenler için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.
Eski bir Solidarnosc – Dayanışma Hareketi üyesi olan Konstanty Gebert, Polonya‘nın mültecileri neden kabul etmek istemediğini çok güzel bir şekilde analiz etmiş;
Doğu Avrupa’daki bütün ülkeler ve Polonya, 80’li yıllarda yaşanan komünizm çıkmazı içerisinde, diğer Avrupa ülkelerince yalnız bırakıldı. Biz barışı sağlamak için çok çalıştık ve onlar bu duruma sessiz kaldılar ve bize borçlular. Bu süreç 80’li yıllarda böyle geçti. Bize başka ülkeler yardım etti ve biz de şimdi onlara yardım ederek vefa borcumuzu ödüyoruz.
Ancak bir Polonyalı ya da Macar vatandaş, kendini diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi zengin ve refah içerisinde hissetmiyor. Kendilerini komünizmin zavallı kurbanları olarak görüyor ve dünyanın kendilerine borçlu olduğunu düşünüyorlar.
Polonya ve eski Doğu bloğu ülkelerinde bu görüş oldukça yaygın. Polonya’da tanışma fırsatı bulduğum komünizm dönemini bire-bir yaşamış yaşlı insanlar da aslında bu görüşü savunuyor diyebilirim. Hatta Türkiye’de de sıkça söylendiği gibi, 80’li yıllar, esasında kayıp yıllardır…
Polonya ekonomisi her ne kadar istikrarlı ve büyümeye devam ediyor olsa da, Almanya – İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin seviyesine erişebilmiş değil. Dolayısıyla Polonya halkının en büyük korkusu da burada başlıyor sanırım. Özellikle Polonya’da iş arayan genç neslin, işsizlik nedeniyle başka ülkelere göç ettiğini düşünürsek, Polonya’ya gelecek mülteciler için yapılan masraflar konusunda tepkili olmaları doğal karşılanabilir.
POLONYADA İŞ BULMANIN ZORLUKLARI!
Uzun zamandır aklımın bir köşesinde duran ve hakkında kesin bir şeyler karalamam gerekiyor dediğim Polonyada İş Bulmanın Zorlukları konusunda sizlerle deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Gözlemlerime göre özellikle de yabancıların Polonya’da iş bulabilmesi oldukça sıkıntılı bir durum. Polonya‘nın hayat şartlarının uygun olması bizler için avantaj…
Ancak Polonya’nın mültecileri istememesinin en büyük nedeni ise, aralarında bulanan koyu Müslümanların varlığı… Kendi ülkelerinde gösterdikleri aşırı dinci hareketleri, Polonya’da da devam ettireceklerini düşünen büyük bir kesim mevcut. Ne kadar haklılar bilemiyorum; ancak bir şekilde savaştan kaçan masum insanları koruma altına almaları gerektiğini düşünüyorum.
Polonya mültecileri konusunda siz de kendi görüşlerinizi, bu yazının altında belirtmek isteyebilirsiniz. Umarım Polonya mültecileri için en kısa zamanda uygun bir çözüm bulunabilir ve Solidarnosc – Dayanışma ruhunun hala devam ettiğini görebiliriz.
Ayrıca Polonya mültecileri konusundaki yazımı hazırlarken en çok faydalandığım Euronews‘in videosunu da izlemek isteyebilirsiniz…
8 DAKİKALIK ANİMASYON İLE POLONYA TARİHİ
Tarihi boyunca yaşadığı savaşlardan kafasını kaldıramamış olan Polonya, tarihin en şanssız milletlerinden birisi olarak tarihe geçmiştir. Birçok savaşa dahil olmasının yanında uzun süre başka milletlerin hakimiyeti altında da yaşamıştır. Sizlerle paylaşmış olduğum 8 dakikalık animasyon ile, Polonya tarihi hakkında özet bir bilgi edinmiş olduğunuza eminim…
Umarım POLONYA MÜLTECİLERİ NEDEN İSTEMİYOR? başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, bu yazıyı aşağıdaki sosyal paylaşım sitelerinde paylaşarak edebilirsiniz.