On ikinci gün bayramı (Swiete Wieczory) olarak da anılan Epifani bayramı (Epiphany – 6 Ocak Yortusu – Święto Trzech Króli), Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın doğumundan 12 gün sonra kutlanan ve Doğudan gelen Caspars, Melchiors and Balthazar isimli 3 kralın, İsa bebeği ziyaretini ifade eden Katolik geleneklerden birisidir.
6 Ocak tarihinde kutlanan Epifani bayramı, Katolik ve Protestan mezhebindeki Hristiyanlarda farklı anlamda kutlanırken, Ortodoks mezhebine mensup Hristiyanlarda daha farklı bir anlamda kutlanıyor. Nüfusun %95’i Katolik olan Polonya’da, Epifani bayramı nasıl kutlanıyor gelin birlikte inceleyelim…
Epifani Bayramı
Yaygın inanışa göre Epifani bayramı: Hz. İsa’nın doğumunu önceden gören 3 müneccim (rahip krallar), Hz. İsa’yı görmek ve doğumunu kutlamak için İsrail’e gider. O günden bu güne kadar da Epifani bayramı gelenek haline gelir… Hikayenin biraz daha detaylı haline bakacak olursak;
Doğudan gelen 3 yıldız bilimci müneccim (rahip krallar), Kral Hirodes devrinde Beytlehem kenti’nde doğan bebek İsa’yı, doğumundan önce yıldız fallarında görürler ve Yeruşalim’e gelerek şöyle derler: “Yahudiler’in kralı olarak doğan çocuk nerede? Doğuda onun yıldızını gördük ve ona tapınmaya geldik.” Kral Hirodes bunu duyunca kendisi de dahil bütün Yeruşalim halkı da tedirgin oldu. Bütün Kahinleri ve din bilginlerini toplayarak onlara Mesih’in nerede doğacağını sordu. “Yahudiye’nin Beytlehem kenti’nde“ dediler. Çünkü peygamber aracılığıyla şöyle yazılmıştır: “Ey sen, Yahuda’daki Beytlehem, Yahuda önderleri arasında hiç de en önemsizi değilsin! Çünkü halkım olan İsrail’i güdecek önder senden çıkacak.“
Bunun üzerine Hirodes, yıldız bilimcileri gizlice çağırıp onlara: “Gidin, çocuğu dikkatle arayın, bulunca bana haber verin, ben de gelip ona tapınayım” dedi ve onları Beytlehem’e gönderdi. Yıldız bilimciler, kralı dinledikten sonra yola çıktılar. Doğuda görmüş oldukları yıldız onlara yol gösteriyordu, çocuğun bulunduğu yerin üzerine varınca durdu. yıldızı gördüklerinde olağanüstü bir sevinç duydular. Eve girip çocuğu annesi Meryem ile birlikte görünce yere kapanarak ona tapındılar. Hazinelerini açıp ona armağan olarak altın, günnük ve mür sundular.
Polonya Tatil Günleri ve Polonya Bayramları
Polonya tatil günleri, Polonya halkının dört gözle beklediği ve oldukça fazla önem verdiği günlerdir. Özellikle Polonya dini bayramları büyük bir coşkuyla kutlanır ve bu bayramları, kendilerine has bazı gelenekleri…
Polonya’da Epifani Bayramı
Epifani bayramı boyunca, Polonya sokaklarında çeşitli kutlamaları görmeniz mümkün. Hz. İsa’nın doğumundan 12 gün sonra ortaya çıkan Caspars, Melchiors and Balthazar isimli 3 müneccimi (kralı) temsil eden tören alayları, gerçekten de çok renkli bir ortam yaratıyor. Denk gelirseniz mutlaka izleyin…
Epifani bayramı, Polonya’da asırlardır kutlanan köklü bir gelenek. 15. yüzyılda Polonya halkı, içerisinde dua yazılı olan muska, yanmış reçine tütsüsü gibi malzemelerle evlerini kötü güçlerden koruyormuş. Kilisede kutsanmış “tebeşir” ile evlerinin herhangi bir kapısına K+M+B harflerini yazmak ise, günümüzde en yaygın geleneklerinden birisi. Yanlış bilinenin aksine bu harfler, 3 kralın isimlerinin baş harflerini temsil etmiyor. Latincede “Christus Mansionem Benedicat“, yani “İsa bu evi kutsasın” anlamına gelen kelimelerin baş harflerini temsil ediyor.

Özellikle Polonya’nın kırsal kesimlerinde görev yapan Papaz, tek tek evleri dolaşır ve evde yaşayanları tüm yıl boyunca kötü ruhlardan, hastalıklardan koruması amacıyla ev’i kutsar. Açıkçası büyük şehirlerde, Epifani bayramına özel olarak Papaz’ın evleri bu şekilde gezmesine ben tanık olmadım.
Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa Epifani bayramı – PolandMFA Orszak Trzech Króli, Warszawa
Polonya’nın bazı bölgelerinde, Epifani bayramına özel olarak kek hazırlanır ve içerisine de bozuk para ya da badem konulur. İçerisinde bozuk para ya da badem olan keki yiyen kişi, o gün için Kral ya da Kraliçe ünvanını elde eder. Aynı zamanda tüm yıl boyunca şansı hep açık olur 🙂
En son 1960’lı yıllarda Komünist rejim baskısı nedeniyle resmi tatil olmaktan çıkarılan Epifani bayramı, 2011 yılında yapılan yasa değişikliğiyle beraber tekrar resmi bayram ilan edildi. Epifani bayramında Polonya’da her yer kapalı olduğu için, zaruri ihtiyaçlarınızı 1 gün öncesinden gidermenizde fayda var 🙂