Avrupa’ya vizesiz giriş haberleri ne kadar doğru? Vizesiz Avrupa seyahati için ön görülen süre ne kadar? Vizesiz Avrupa ne zaman mümkün olacak? Avrupa’ya vizesiz gitmenin şartları neler?..
Avrupa’ya vizesiz giriş hayallerimiz, yaklaşık 40 yıldan beri devam ediyor. Son günlerde Türkiye başta olmak üzere, Suriye’deki iç savaştan dolayı Avrupa’ya akın eden mülteciler, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde meydana gelen terör saldırıları, ve daha birçok nedenden dolayı, Schengen bölgesinde güvenliği sağlamak da oldukça güçleşmiş durumda…
İstanbul ve Ankara’da yaşanan bombalı terör saldırılarında hayatını kaybeden ve yaralanan yüzlerce insanımız var. Bunun yanı sıra yine son dönemde gerçekleşen Fransa, Brüksel ve Pakistan saldırıları da, terörle mücadele edilebilmesi amacıyla yapılan çalışmaların daha da hızlandırılması gerektiğini bir kez daha bizlere hatırlattı. İnsan hayatının çok kolay hiçe sayıldığı, insanların birbirine güvenmediği ve tahammül dahi edemediği günlerde yaşıyoruz. Zaten Avrupa’da yabancılara karşı var olan Irkçılık son yıllarda meydana gelen terör saldırıları nedeniyle ciddi oranda artmış durumda… Gelin tüm bu yaşananları, Türkiye’nin Avrupa Birliğine girme sürecini ile Avrupa’ya vizelerin kaldırılması özelinde birlikte inceleyelim…
POLONYA’DA TÜRK OLMAK NE DEMEK?
Polonya’da eğitim almak amacıyla ya da Polonya’da çalışmak amacıyla bulunuyor olabilirsiniz. Ancak Polonya‘ya gelmeden önce eminim aklınızda çok önemli bir soru var; Polonya’da Türk olmak demek?… Uzun zamandır Polonya’da Türk olmak hakkında detaylı bir yazı yazmayı istiyordum; ancak son günlerde tüm dünya için tehdit oluşturan terör eylemleri, Suriyeli mülteci krizi, benim…
Avrupa’ya Vizesiz Giriş
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Polonya Hakkında yayın yapan bazı sitelerde yer alan Haziran ayında vizelerin kaldırılması konusuna ilişkin haberler için “Reklam Kokan Hareketler – Tık Avcılığı” şeklinde mantıksız yazılar yazılıyor. Avrupa’ya vizesiz giriş hakkında yapılan haberlerin gerçek dışı haberler olduğunu düşünmek ve insanları bu şekilde yanlış yönlendirmek, durumun ciddiyetini kavrayamamış olmaktan başka bir şey değildir diye düşünüyorum!
Şu anda Avrupa, Schengen bölgesinin güvenliğini koruyabilmek için neredeyse tüm tekliflere açık durumda. Başka bir deyişle Avrupa, terörün ne kadar ciddi bir sorun olduğunun farkına yeni yeni varmaya başladı… Dolayısıyla Avrupa’ya yapılan mülteci akınının önünü kesebilmek için Türkiye’nin sunduğu vizelerin kaldırılması ön koşulu, Avrupa Birliği ülkeleri tarafından hiç bu kadar ciddi değerlendirilmemişti denilebilir. Normalde 2017 yılının sonlarına doğru kaldırılması planlanan vizelerin, Haziran 2016‘da kaldırılması için yapılan çalışmalar neredeyse sona ermek üzeredir. Avrupa’ya vizesiz giriş şartı karşısında Türkiye’nin yerine getirmekle yükümlü olduğu şartları, yazımın devamında bulabileceksiniz…
Avrupa’ya Vizesiz Seyahat İçin 72 Kriter Şartı!
Avrupa’ya vizelerin kalkması için, öncelikle 4 Mayıs 2016 tarihinde Avrupa Birliği Komisyonu tarafından; “Türkiye üzerine düşen tüm kriterleri yerine getirmiştir ve vize kalkabilir” raporunun yayınlanması gerekiyor. Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır tarafından da yapılan açıklamaya göre Türkiye, kendi üzerine düşen kriterleri zamanında yetiştirebilmek için 30 Nisan 2016 tarihine kadar hızla çalışıyor gibi görünüyor…
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği sınırları içinde vizesiz yolculuk yapabilmesi için, Ankara’nın tamamlaması gereken kriterlerdeki genel başlıklar şu şekilde: “Avrupa Birliği standartlarına uygun bir göç yönetimi yapılması, Pasaport ve kimlik belgelerinin güvenli hale getirilmesi, sınır kontrollerinin yasa dışı geçişleri engelleyecek şekilde güçlendirilmesi, sınırlarla ilgili organize suç ve terör örgütleriyle mücadele edilmesi, kişisel verilerin korunması, vatandaşların ayrımcılık olmaksızın hareket özgürlüğü, adli meselelerde Avrupa Birliği ile işbirliği ve azınlıkların korunmasının sağlanması…”
Yukarıda belirttiğim Avrupa’ya vizesiz giriş için yerine getirilmesi gereken kriterler; Belge Güvenliği, Göç Yönetimi, Kamu Düzeni, Temel Haklar ve Geri Kabul olmak üzere 5 ana başlık altında toplamış durumda. Tüm bu 72 kriter hakkında daha detaylı bilgi için Vizelerin Kaldırılması İçin 72 Şart! başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
VİZELERİN KALDIRILMASI İÇİN 72 ŞART
Vizelerin kaldırılması konusunda her geçen gün yeni gelişmeler oluyor ve ben de bu gelişmeleri en doğru kaynaklardan derleyerek sizlere ulaştırmaya çalışıyorum… Bildiğiniz gibi Avrupa’ya vizelerin kaldırılması hakkında detaylı bir yazıyı sizlerle daha önce paylaşmıştım. Ancak vizelerin kaldırılması için gerekli 72 şart konusunun daha da iyi anlaşılabilmesi için ayrıca bir yazı yazmaya…>>
Türkiye ile Avrupa arasındaki vizelerin kaldırılması için hazırlanan 72 kriterin tamamlanması ile beraber, Avrupa’ya vizesiz seyahat için ortada hiçbir engel kalmıyor. Bu 72 kriter içerisinde TBMM’den geçmesi gereken bazı yasalar, sözleşmeler, tüzükler ve yönetmelikler mevcut. Avrupa’ya vizesiz giriş için şart koşulan 72 kriterden yaklaşık 40 tanesi halihazırda tamamlanmış durumda ve bu kriterlerin birçoğu birbirleri ile bağlantılı kriterler olduğu için, çoğu zaman sadece 1 Kriterin kabul edilmesiyle 4-5 Kriter aynı anda kabul edilmiş oluyor. Dolayısıyla Nisan 2016 tarihine kadar geriye kalan yaklaşık 32 kriterin de tamamlanması öngörülüyor…
AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDAKİ SINIR FOTOĞRAFLARI
Bildiğiniz gibi Avrupa ülkeleri arasındaki sınırlar, 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşması sonrasında fiziki olarak kaldırıldı ve dolayısıyla 26 Schengen üyesi ülke vatandaşları, birlik içerisinde herhangi bir kontrol olmadan serbest bir şekilde dolaşabiliyor… Fransız fotoğraf sanatçısı Valerio Vincenzo ise, Schengen Anlaşması sonrasında Avrupa ülkeleri arasında fiziksel…
Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmanın içeriği sadece vizelerin kaldırılması konusundan ibaret değil. Ancak Avrupa’ya vizesiz giriş izni verilmemesi halinde, başka bir deyişle Avrupa Birliğinin Türkiyeyi 40 yıldan beri yaptığı gibi oyalamaya çalışması halinde, Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşmasını feshetme yetkisi var. Kaldı ki yapılan anlaşma şartlarında da bu koşul oldukça açık bir şekilde yer alıyor. Dolayısıyla Avrupa Birliğinin Türkiye’ye vizeleri kaldırmaktan başka çok fazla seçim şansı yok diyebiliriz.
Geri Kabul Anlaşması Ne Anlama Geliyor?
Normalde Avrupa Birliğine yeni katılan ülkelere vizelerin direkt olarak kaltırılması gibi bir uygulama yoktu. Ancak Geri Kabul Anlaşması ile beraber, Türk makamları tarafından Türkiye’nin mültecileri kabul etmesine karşılık, vizelerin tamamen kaldırılması şartı koşuldu. Bu koşul yerine getirilmediği taktirde de Türkiye, Geri Kabul Anlaşmasını feshedebilecek. Dolayısıyla her şey, Avrupa’nın Geri Kabul Anlaşmasına ne kadar sadık olacağı ile alakalı bir durum…
Avrupa’ya vizesiz giriş için görüşmeler uzun yıllardır devam ediyor; ancak son günlerde yapılan seri görüşmeler sayesinde oldukça fazla yol katedildi diyebiliriz. Türkiye’ye vizelerin kaldırılması için 29 Kasım 2015 tarihinde yapılan Avrupa Birliği Zirvesinde, buluşma öncelikle 1 sene öne alındı. Daha sonrasında 18 Şubat 2016 tarihinde bir toplantı daha yapıldı ve Vizelerin kaldırılması konusunda bazı bildiriler yayınlandı; ancak belki de Türkiye’nin Avrupa’ya vizesiz giriş kararı için elde ettiği en güzel sonuçlar, 7 Mart 2016 ve 18 Mart 2016 tarihlerinde yapılan Avrupa Birliği Zirve toplantılarında elde edildi… Yani bu son 2 toplantı ile beraber, Türkiye’ye vizelerin kaldırılması için ön görülen tarih 2017 yılı sonundan, Haziran 2016 tarihine çekildi…
Geri Kabul Anlaşması ile beraber Türkiye’nin yapması gerekenler neler?
Avrupa’ya vizesiz giriş için planlanan Geri Kabul Anlaşması, genel olarak 3 başlık altında toplanıyor ve bizler için şunları ifade ediyor:
- Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2013 yılında imzalanmış olan ve Avrupa’ya kaçak yollardan giden T.C. vatandaşlarının Türkiye’ye geri kabul edilmesi… Esasında o dönemde Suriyeli mültecilerle ilgili bu denli büyük bir sorun olmadığı için, bu anlaşma içeriği, Suriyeli vatandaşları da kapsayacak bir şekilde değiştirildi.
- Yunanistan ile Türkiye arasındaki mültecilerin geri kabul edilmesi ile ilgili olan anlaşmanın detayları ise şu şekilde: Suriye, Afganistan, Pakistan ya da herhangi bir 3. ülke vatandaşının, pasaporttu ile beraber Yunanistan adalarına Türkiye üzerinden gittiği kanıtlanırsa, Türkiye bu kişileri de geri kabul edecek. Ancak buradaki önemli detay ise, sadece 20 Mart 2016 tarihinden sonra Yunan adasına giden her 1 göçmeni Türkiye geri alırken, karşılığında Türkiye’den de 1 mülteci Yunanistan’a geri gönderilecek. Yani bu tarihten öncekiler için yapılacak bir işlem yok.
- Pasaportu olmadan Avrupa’ya göç eden mültecilerin geri kabul edilmesi ile ilgili anlaşma ise biraz daha karmaşık diyebiliriz. Türkiye’den Avrupa’ya göç ettiği iddia edilen ve pasaportu olmayan bu insanların hangi ülke vatandaşı oldukları belli olmadığı için farklı bir yöntemle Türkiye’ye iade edilecekler. Bu kişilerin dosyaları Avrupa Birliği tarafından Türkiye’deki Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne gönderilecek. Eğer Türkiye’deki komisyon, bu kişilerin Türkiye üzerinden göç ettiğine karar verirse, bu kişiler geri kabul edilecek. Bu karara Avrupa Komisyonun itiraz etme hakkı yoktur. Yani karar sadece Türkiye’ye ait olacak.
Geri Kabul Anlaşması hakkında elimden geldiğince basit bir şekilde durumu özetlemeye çalışsam da, durum göründüğünden biraz daha sancılı geçecek gibi görünüyor. Dolayısıyla yukarıdaki tabloyu özetleyecek olursak, şu anda Avrupa’da yaklaşık 1 Milyon yasa dışı göçmen var ve bu karşılıklı değişim sayesinde Türkiye’deki yaklaşık 3 Milyonluk mültecilerin sayısında herhangi bir değişiklik olmayacak. Ayrıca Geri Kabul Anlaşması ile, mültecilerin düzensiz bir şekilde Avrupa’ya göç etmelerinin önüne geçilmiş olunurken, aynı zamanda da Türkiye, Avrupa’ya vizesiz giriş hakkı elde edecek…
Tabi ki mültecilerin Türkiye’ye geri kabulü için de Avrupa Birliği tarafından başlangıçta 3 Milyar Euro verileceğini de atlamamak lazım. Geri Kabul Anlaşmasının uygulamaya geçmesinden yaklaşık 1 yıl kadar sonra ise ek bir 3 Milyar Euro ödeme yapılması da hazırlanan planın bir parçası…
Türkiye’nin Vizesiz Avrupa Serüveni
Avrupa’ya vizesiz giriş hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, sizlerle yeni öğrendiğim bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum: Bir zamanlar Türkiye, Avrupa’ya vizesiz seyahat eden bir ülke iken, maalesef çeşitli siyasi karışıklıklardan dolayı bu hakkını kaybetmiş, aynı zamanda içine kapanık bir ülke olmuştu. 1980 askeri darbesinin her kesimden insanımıza zarar verdiği konusunda sanırım hepimiz aynı fikirdeyiz. Bu darbe ile Türkiye’de değişen birçok durumdan bir tanesi de, vize sınırlaması getirilmesidir…
Avrupa’ya vizesiz giriş hakkındaki bu yazım oldukça uzadığı için, isterseniz Türkiye’nin Vizesiz Avrupa Serüveni hakkındaki yazımı da inceleyebilirsiniz. Oldukça ilginç bilgiler edinebileceğinize eminim…
TÜRKİYE’NİN VİZESİZ AVRUPA SERÜVENİ >> Çok Yakında…
Avrupa’ya Vizeler Kaldırılması İle Beraber…
Avrupa’ya vizesiz giriş izni verilmesi konusu, Türkiye kadar Avrupa’nın da gündeminden düşmüyor. Özellikle de “Türkler Avrupa’ya akın edebilir?” şeklinde yorumlar yapılıyor olsa da, genel görüş bu durumun tam tersi denilebilir.
TÜRKLERİN AVRUPA’YA GÖÇÜ TEKRAR MI EDECEK? >> Çok Yakında…
Açıkçası bana göre de Türklerin Avrupa’ya akın akın göç etmesi çok da mantıklı bir durum değil. Avrupa’da ve Polonya’da yaşayan Türkler ile konuştuğunuz zaman, yurtdışında yaşamanın eskisi kadar avantajlı ve kolay olmadığı konusundaki sitemleri duyabilirsiniz. Zaten Avrupa genelinde hakim olan işsizlik nedeniyle birçok kişi de Türkiye’ye geri dönmenin yollarını arıyor…
POLONYADA İŞ BULMANIN ZORLUKLARI!
Uzun zamandır aklımın bir köşesinde duran ve hakkında kesin bir şeyler karalamam gerekiyor dediğim Polonya’da İş Bulmanın Zorlukları konusunda sizlerle deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Gözlemlerime göre özellikle de yabancıların Polonya’da iş bulabilmesi oldukça sıkıntılı bir durum. Polonya‘nın hayat şartlarının uygun olması bizler için avantaj olsa da, konu iş bulma….
Ancak Avrupa’ya vizelerin kalkması, özellikle de yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler, yurtdışında iş yapmak isteyen sanayiciler, sanatçılar ve yurtdışına turistik amaçla çıkmak isteyen insanlar için bulunmaz bir fırsattır. Her ne kadar Avrupa’nın refah seviyesi Türkiye’ye oranla çok daha iyi olsa da, Avrupa’da yaşamanın da kendi içinde bazı zorlukları var. Bunların başında işsizlik, ırkçılık, kültüre alışamama, aile / arkadaş özlemi… gibi nedenler geliyor.
POLONYA’DA IRKÇI SALDIRILAR KARŞISINDA YAPILMASI GEREKENLER!
Polonya’da ırkçı saldırılar, gün geçtikçe artıyor! Esasında Avrupa genelinde yıllardır var olan ırkçı saldırılar, Polonya’da da son yıllarda gözle görülür bir şekilde artış göstermeye başladı. Nefret söylemlerinin ve ırkçı saldırılar’ın artmasında en önemli etkenin, iktidara gelen muhavazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) ile tüm Avrupa’da patlak veren Suriyeli mülteci krizi olduğu…
Tabi ki Avrupa’ya vizesiz giriş izni, Polonya’da Eğitim alan ve Polonya’da Çalışan kişiler için de geçerli. Ancak Avrupa’ya vizelerin kaldırılması ile beraber, diğer Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları gibi bizlerde Polonya’ya sadece pasaportumuz ile gelebilecek ve 90 günlük yasal kalma hakkımızı kullanabilecek, daha sonrasında ise Oturum İzni başvurumuzu yapabiliyor olacağız…
POLONYA OTURUM KARTI | POLONYA OTURUM KARTI
Çok önemli; ancak maalesef detaylı bilgi bulunamayan bir diğer önemli konu olan Oturum Kartı | Oturum İzni meselesini bu yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum. Belirtmem gerekir ki Oturum Kartı | Oturum İzni için Türkiye’de herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok, Polonya‘ya geldikten sonra bu işleme başlamanız gerekiyor. Polonya oturum izni… yeni ehliyetler…
Bildiğiniz gibi T.C. Pasaportları, dünyanın en az güce sahip pasaportlarından bir tanesi. Dolayısıyla eğer Avrupa’ya vizeler kaldırılır ise, T.C. Pasaportlarımızda da bazı değişiklikler yapılması söz konusu. Kaldırılması muhtemel olan vizelerle beraber, Pasaportlarımızın tanınırlığı artacak ve açıkçası havaalanlarında yaşadığımız birçok sorun da ortadan kalmış olacaktır…
ÖĞRENCİ PASAPORTU HARÇLARI KALKTI | HARÇSIZ ÖĞRENCİ PASAPORTU ALMA
10 Şubat 2016 tarihli yeni pasaport harçları yasasına ile birlikte, artık hayatımıza öğrenci pasaportu diye bir terim de girmiş oldu 🙂 Bildiğiniz gibi 2016 yılında önce ehliyetlerde, daha sonra ise kimliklerde bazı yasal düzenlemeler yapıldı. 10 Şubat 2016’da pasaportlar için yapılan yeni değişiklikle beraber, 25 yaş altı öğrenciler için pasaport ücreti alınmamasına yönelik yasa…
Avrupa’ya vizelerin kaldırılması ile beraber, pasaportlarda halihazırda var biyometrik verilere ek olarak, parmak izi bilgileri de işlenecek. Ayrıca yeni pasaportlarda yeni teknoloji güvenlik önlemleri de kullanılacağı için uluslararası standartlara uyum sorunu da ortadan kalmış olacak. Hatta önümüzdeki günlerde detaylarını sizlerle paylaşacağım Yeni Çipli Kimlik sahipleri, pasaport dahi olmadan Schengen Bölgesindeki tüm ülkelere vizesiz giriş hakkı elde edecek…
Yeşil Pasaport devri de kapanıyor! Avrupa’ya vizesiz giriş ile beraber, sadece belirli kişilerin sahip olabildiği ve dünyada başka örneği olmayan Yeşil Pasaportlara da ihtiyaç kalmıyor. Dolayısıyla Yeşil Pasaport sahipleri de herkes gibi tek tip pasaport için başvurularını yapmak durumunda kalacak.
POLONYA MÜLTECİLERİ NEDEN İSTEMİYOR?
Polonya‘nın Suriyeli mülteciler konusunda nasıl bir tavır sergilediğini daha önce sizlerle paylaşmıştım. Ancak Polonya mültecileri neden istemiyor? sorusuna yeterince açıklık getirebilmek için, bu konuyu biraz daha derinlemesine araştırdım ve elde ettiğim bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Polonya suriyeli mülteciler i kabul edip-etmeme konusunda hep ayak direten tutumuyla…
Tüm bu tabloya baktığımızda, açıkçası Haziran 2016 tarihinde verilecek kararı sabırsızlıkla beklediğimi söylemem gerek. Anlaşmanın hem Türkiye hem de Avrupa Birliği için kazanç sağlayacağı çok açık. Türkiye Avrupa’ya vizesiz giriş imkanı elde ederken, Avrupa da düzensiz mülteci akınının önüne geçmiş olacak. Avrupa’ya vizesiz giriş hakkında elde edeceğim yeni bilgilerle yazımı güncelleyeceğime emin olabilirsiniz…
Umarım AVRUPA’YA VİZESİZ GİRİŞ İÇİN SAYILI GÜNLER KALDI! başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Bu yazıdan arkadaşlarınızı da haberdar etmek için aşağıdaki sosyal paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Polonya hakkında yayımlanan içeriklerden öncelikli olarak haberdar olmak için ABONE OL bölümüne e-posta adresinizi girmeniz yeterli.