Dünya genelindeki gençlerin oldukça rağbet gösterdiği Avrupa Birliği Projeleri hakkında detaylı bir yazı dizisi hazırlıyorum ve başlangıç olarak Avrupa gönüllülük hizmeti (AGH) meraklıları için bu konuyu detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağım…
Avrupa gönüllülük hizmeti (AGH) programı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Öğrenme Hareketliliği başlığı altında toplanmış programlardan bir tanesi.
Avrupa gönüllülük hizmeti
Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) ile istediğiniz herhangi bir AB ülkesinde sosyal içerikli bir projede 2-12 aylık süreler dahilinde, anlaşmış olduğunuz kurum adına gönüllü projelerde faaliyet göstermenizdir. Avrupa Birliği’nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir.
Bu program kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen, ücretsiz faaliyetlerde yer alırlar. Bu sayede yabancı dilinizi geliştirebilir, kültürler arası etkileşimi en üst düzeyde yaşayabilir ve hiç tanımadığınız bir ortamda çalışabilme ve iletişim kurma becerinizi geliştirebilirsiniz. Bu arada da yapacağınız yol, konaklama, yemek masrafları ve dil eğitimi Ulusal Ajanslar tarafından karşılanır ve size belli bir miktar da cep harçlığı verilir.
POLONYA’NIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ 2015 SIRALAMASI
Polonya’nın en iyi üniversiteleri sıralaması her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli araştırma kuruluşları tarafından yapıldı. Polonya’nın en iyi üniversiteleri 2015 sıralamasına yapılırken çok çeşitli faktörler göz önüne alınır. Bu faktörlerin neler olduğuna birazdan değineceğim. Polonya’nın en iyi üniversiteleri hangileridir? Polonya’nın en iyi üniversitelerini belirleme kriterleri nelerdir?..
+ Avrupa gönüllülük hizmeti programına kimler başvurabilir? 18-30 yaş arasındaki bütün gençler başvuruda bulunabilir. Bunun dışında hiç bir şart aranmamaktadır. (yabancı dil bilgisi, üniversite eğitimi vs. hiçbir şart aranmıyor.)
+ Avrupa gönüllülük hizmeti programı için başvuru aşamaları nelerdir? Öncelikle Avrupa Gönüllü Hizmeti(AGH) hakkında detaylı bir bilgi alabileceğiniz Ulusal Ajans resmi web adresini detaylı bir şekilde incelemeniz gerekli. Süreci kısaca özetlemem gerekirse; Öncelikle kendinize bir gönderici kuruluş bulmanız gerekiyor. Bu gönderici kuruluş dernek, vakıf, belediye, tüzel kişilikler… olabilir ve hatta halihazırda zaten bir sivil toplum kuruluşuna üye iseniz, direk bu kuruluş aracılığıyla başvurularınızı yapabilirsiniz… Eğer tanıdığınız herhangi bir gönderici kuruluş bulamıyorum diyorsanız European Youth Portal aracılığıyla, var olan bütün gönderen kuruluşları liste halinde bulabilirsiniz.
Önemli Not: Web sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan “Country” bölumunde “Turkey” seçeneğini seçin ve “Submit query” bütonuna basın. Karşınıza gelen kuruluşlarin sağ tarafinda S, C ve H harfleri göreceksiniz. S harfi gördüğünüz bütün kuruluşlarla iletişime geçmeniz gerekir. Özellikle başvuru süreci oldukça yorucu olabilir; ancak pes etmeden, teker teker istediğiniz projelerin koordinatörlerine yönelik motivasyon mektupları göndermeniz gerekiyor.
+ Motivasyon mektubu nedir? Artık kendinize bir gönderici kuruluş buldunuz ve şimdi onlara bir motivasyon mektubu hazırlayıp, iletişime geçme zamanı. Motivasyon mektubu hazırlamak, karşı taraftan kabul alabilmeniz için hayati önem taşır. Motivasyon mektubunu çok dikkatli bir şekilde hazırlamak zorundasınız. Mektubu hazırlarken, öz geçmişinizden, eğitiminizden, kişisel özelliklerinizden, neden AGH projelerinde yer almak istediğinizi ve hangi tarih aralıklarına yer alabileceğiniz ile varsa özel yeteneklerinizden ve ilgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz. Mektubunuza karşılık olumlu yanıt almak istiyorsanız, kendinizi onların yerine koymanız ve karşı taraftakiler gibi düşünmeniz gerekir. Beni neden seçsinler diye iyice düşünüp, mektubunuzu bu yönde yazmak zorundasınız.
Önemli Not: Kendinize kuruluş ararken hazırladığınız motivasyon mektubu, kesinlikle her kuruluş için özel olmalı. Sadece 1 tane motivasyon mektubu hazırlayarak onlarca kuruluşa aynı mektubu göndermeniz büyük bir hata olacaktır. Her kuruluşun yapısı ve size sundukları ya da sizden istedikleri şartlar değişkenlik göstermektedir. Hazırlayacağınız motivasyon mektubunu, her kurum için ayrı ayrı doldurmalısınız. En azından var olan motivasyon mektubunuzun içeriğinde ufak değişiklikler yaparak göndermeniz sizin yararınıza olacaktır.
DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ 2015 SIRALAMASI
Polonya’nın en iyi üniversiteleri sıralaması her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli araştırma kuruluşları tarafından yapıldı. Polonya’nın en iyi üniversiteleri 2015 sıralamasına yapılırken çok çeşitli faktörler göz önüne alınır. Bu faktörlerin neler olduğuna birazdan değineceğim. Polonya’nın en iyi üniversiteleri hangileridir? Polonya’nın en iyi üniversitelerini belirleme kriterleri nelerdir?..
Bu noktadan sonra karşı taraftan kabul beklemeye başlıyorsunuz. İstisnalar hariç genellikle hayır cevabı almışsanız size herhangi bir şekilde geri dönüş yapmazlar. Eğer evet cevabı almış iseniz, zaten bu noktadan sonra devreye sizin gönderici kuruluşunuz girecektir ve size sadece vize almak, Ulusal Ajans’ın bazı seminerlerine gitmek gibi basit işler kalacaktır.
Avrupa gönüllülük hizmeti kapsamında gönüllü olarak yıl içerisinde her zaman başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak, Avrupa gönüllülük hizmeti (AGH) başvurusu kabul eden kurum ve kuruluşlar yıl içerisinde 3 dönemde 17 Mart, 30 Nisan, 1 Ekim gönüllü kabul ediyor. Yani hangi dönemde gönüllülük programına başlamak istiyorsanız, kendinizi bu 3 tarihe göre ayarlamanız gereklidir. Genellikle gitmek istediğiniz dönemden 3-4 ay öncesinde başvurularınızı başlatmanız yararlı olacaktır.
28 Avrupa Birliği (AB) üye devletleri, üye olmayan 7 program ülkesi, 22 AB’ye komşu ortaklık ülkeleri ile program kılavuzunda yer alan diğer ülkelerden herhangi birine gidebilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla genellikle Üniversite öğrencileri Avrupa gönüllülük hizmeti (AGH) programına ilgi duyuyorlar; ancak programdan yararlandığınız süre boyunca okulunuzu dondurmak gibi büyük bir problem karşınıza çıkıyor. Bu durumda Ulusal Ajans tarafından okul yönetimine sizin adınıza rica yazısı gönderilir; ancak bunun herhangi bir yaptırım gücü yoktur ve sizin okulu dondurma kararınız tamamen okul yönetiminin elindedir.
+ Avrupa gönüllülük hizmeti için kısa kısa bilgiler
- Gönüllü bulunduğunuz süre boyunca başka bir iş’te çalışamazsınız lisans ya da yüksek lisans yapamazsınız.
- Haftada en fazla 35 saat çalışmak durumundasınız (haftada 4-5 saat dil eğitimi de dahil) ve haftada 2 gün boş gününüz olur.
- Ülkeden ülkeye değişmekle beraber size verilecek olan cep harçlığı ortalama 110-150 Euro arasındadır.
- Ev sahibi kuruluş sizin konaklama masraflarınızı da karşılıyor ve bazen yurtlarda bazen gönüllülere özel ev kiralanır.
- Avrupa gönüllülük hizmeti (AGH)’nden sadece 1 defa yararlanabilirsiniz. (İstisna olarak kısa dönem AGH yapmış iseniz, toplamda 12 ayı geçmeyecek şekilde ikinci bir defa daha yapabilirsiniz)
Öneri: Başvurduğunuz projelerin, gerçekten beğendiğiniz ve istediğiniz projeler olmasına dikkat etmelisiniz. Avrupa’ya gideyim de nereye ve nasıl olursa olsun mantığıyla hareket etmek size hiçbir şey kazandırmayacaktır. Tam tersi, gönüllü bulunduğunuz süre içerisinde sıkılabilir ve umutsuzluğa kapılabilirsiniz.
Avrupa gönüllülük hizmeti ‘nin başlıca amaçlarından birisi de gençlerin kendi kabuklarını bir şekilde kırmalarına destek olmak… Küçük yaşlardan itibaren devamlı bir sınav maratonu içerisindeyiz ve kendimizi ya da çevremizi keşfetmekte her zaman yetersiz kalıyoruz. Bir şeyler keşfetmek, bana göre insanın en büyük kazancıdır ve umarım bu gibi programlar artarak devam eder…
Umarım AVRUPA GÖNÜLLÜLÜK HİZMETİ NEDİR? başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, bu yazıyı aşağıdaki sosyal paylaşım sitelerinde paylaşarak edebilirsiniz.